Nikola Lješković /25/ pobjednik je tradicionalnog i do sada najmasovnijeg bogojavljenskog plivanja za Časni krst u rijeci Trebišnjici, koju je prethodno osveštao Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

bogojavljenje trebinje 2018 (1)

On je bio najbrži među 60 hrabrih plivača i plivačica, koji je isplivao oko 50 metara rijeke Trebišnjice od Starog grada do platoa ispod hotela "Leotar".

Na cilju su ga dočekali vladika Grigorije koji mu je uručio zlatnik i veliki broj okupljenih građana koji su sve učesnike pozdravili gromoglasnim aplauzom.

Lješković kaže da već deveti put pliva za Bogojavljenski krst u rijeci Trebišnjici, a da je po drugi put najbrže doplivao.

bogojavljenje trebinje 2018 (1)

"Osjećaj se ne može opisati riječima", rekao je Lješković, koji je i trener u Plivačkom vaterpolu klubu /PVK/ "Leotar" i  koji od svoje 13 godine živi u Trebinju.

On je dodao da mu plivanje za Bogojavljanje znači više nego sve medalje koje je osvojio u profesionalnoj plivačkoj karijeri.

Prvi put do Bogojavljenskog krsta najbrže je doplivovao 2011. godine.

bogojavljenje trebinje 2018 (1)

U plivanju za Bogojavljenski krst po prvi put je učestvovala i Dragica Drapić /30/, koja kaže da već neko vrijeme planira da pliva za Bogojavljanje, ali da je to do sada radio njen brat, koji ove godine nije učestvovao.

"Mislim da je danas bio pravi momenat da po prvi put zaplivam. Sa kolegama u 'Školi sporta' Draženom Šegrtom i Nemanjom Babićem dogovorila sam se da učestvujem u ovom plivanju", rekla je Drapić.

Najmlađi učesnik plivanja ove godine je bio trinaestogodišnji Dimitrije Škrivan, koji je po drugi put plivao za Časni krst.

bogojavljenje trebinje 2018 (1)

Od 2012. godine u Trebišnjici svake godine pliva i Dragan Bodiroga /61/, koji je bio i najstariji učesnik.

"Ne mogu se ja sa mlađima takmičiti, ali mi je cilj da preplivam rijeku", rekao je Bodiroga.

Plivanju za bogojavljenski krst prethodila je Sveta liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koju je služio vladika Grigorije uz sasluženje sveštenstva Eparhije.

bogojavljenje trebinje 2018 (4)

Nakon liturgije, od hrama do platoa ispod hotela „Leotar“ je prošla svečana litija.

Organizator tradicionalnog plivanja za bogojavljenski krst je Crkvena opština Trebinje.

Tradicionalno, nakon bogosluženja i plivanja, vjernici uzimaju osveštanu vodu koja se dijeli u hramu ili se uzme voda sa osveštane rijeke, jer, prema narodnom vjerovanju, ona tada ima iscjeliteljske moći.

bogojavljenje trebinje 2018 (4)