Jedanaestogodišnji Pavle Komlen pobjednik je plivanja za Časni krst u Neretvi koje je održano danas u mostarskom naselju Ortiješ.

plivanje za casni krst neretva mostar

Komlen je bio najmlađi među petnaestak učesnika koji su odlučili da i u Mostaru ožive običaj plivanja za Časni krst na Bogojavljenje.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, koji je osveštao vodu zajedno sa rektorom Bogoslovije "Svetog Petra Dabrobosanskog" u Foči arhimandritom Lazarom Lazarevićem i parohom blagajskim Branimirom Boravčaninom, uručio je pobjedniku zlatnik.

Pobjednik Pavle Komlen rekao je da je izuzetno srećan što je učestvovao u takmičenju i da mu nije bilo nimalo teško da se odluči da zapliva u hladnoj Neretvi.

Pavle, koji trenira plivanje u Plivačkom klubu "Velež" iz Mostara, navodi da mu je bilo važno da učestvuje i doprinese održavanju ovog običaja u Mostaru.

Iguman Danilo Pavlović napomenuo je na Bogojavljenje, dan Hristovog kršenja, običaj da se posvećuje voda.

"Postoji i običaj da ljudi plivaju za krst koji se stavi u vodu. Ovo je lijep događaj i način da se obilježi praznik Bogojavljenja i evo drugi put ga obilježavamo u Mostaru", rekao je iguman Danilo.

plivanje za casni krst neretva mostar

Srđan Krnjeušić iz Ortiješa rekao je da je ovo druga godina zaredom da se u ovom mijestu pliva na Bogojavljenje i da je važno da se tradicija nastavi.

Plivanju je prethodila sveta liturgija u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju, a nakon događaja i druženje i posluženje za sve učesnike i goste u Društvenom domu u Ortiješu.

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje u Mostaru je prvi put održano 2017. godine na rijeci Neretvi, u mostarskom naselju Ortiješ.

Plivanje za časni krst organizovano je danas i na jezeru Škrka u Prebilovcima, nakon svete liturgije.

Među sedam učesnika prvi je do Časnog krsta doplivao Branko Ekmečić.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava vodica, koja se smatra ljekovitom, a jedan od običaja je i plivanje za Časnim krstom.

plivanje za casni krst neretva mostar