U Galeriji Kulturnog centra centra otvorena je večeras prva izložba u 2018. godini pod nazivom "Art simpozijum Jahorina".

Na izložbi je predstavljeno 39 radova, što čini samo jedan dio radova koji je nastao na jubilarnom 15. Međunarodnom likovnom sazivu "Art simpozijum Jahorina 2017" koji je prošle godine u julu održan na Jahorini.

Među 20 učesnika na Jahorini je bilo troje umjetnika iz Trebinja - Miljan Vuković i profesori na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju Đorđe Arnaut i Željka Momirov.

Umjetnici na koloniji su radili na zadatu temu - figura ili figuracija. Većina se nije držala zadatka koji je postavio organizator već su se držali ličnog izraza u oblasti apstrakcije, ekspresionizma.

"Išli su za onim što je njihova lična poetika, a ne zadata tema, a to je za pohvalu organizatora koji su imali sluha prema umjetnicima", rekao je urednik umjetničkog programa Kulturnog centra i jedan od učesnika Miljan Vuković.

Među radovima može se vidjeti čitav dijapazon poetika i prilično je šarolik izraz. Najviše radova ima u tehnici ulje na platnu, akvarel, akril na platnu.

Radovi koji nisu predstavljeni u Trebinju su skulpture, a značajne radove sa ovog likovnog saziva mogu se vidjeti na Ekonomskom fakultetu u Palama gdje je stalna postavka.

Ljetos se okupilo 20 slikara, vajara i grafičara iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Japana, Koreje, Bugarske, Makedonije i Hrvatske koji su stvarali na ovom likovnom sazivu.

Posjetioci ovu izložbu mogu vidjeti u narednih 15 dana, a nakon toga ona će biti prikazana u Sarajevu, gdje će biti dio manifestacije "Sarajevska zima".