U "Elektroprivredi Republike Srpske" matičnom preduzeću Trebinje, 2017. godina je bila u znaku broja deset, pa je uprava tog "giganta" tokom proteklih 12 mjeseci odlučila da zaposli deset novih radnika i da podigne 10 miliona maraka kreditnih sredstava za tekuće rashode.

ers trebinje

Iako je hidrološka situacija bila više nego katastrofalna i sve hidroelektrane jedva da su ostvarile nešto više od pola rebalansiranih proizvodnih planova, zbog čega su i prihodi mnogo manji, u Matičnom preduzeću su u protekloj godini bili široke ruke.

Uz deset novih radnika, koliko su ih po zvaničnim podacima ERS-a primili u protekloj godini, direktor Željko Kovačević je sebe u junu počastio automobilom "Audi A6", čija je vrijednost nevjerovatnih 140.000 KM, dok je uprava preduzeća odobrila odluku o neophodnom kreditnom zaduženju od deset miliona maraka.

Kredit je, kažu nam u ERS-u, uzet kod "Intesa Sanpaolo banke" na period od pet godina, uz grejs period od godinu dana, a po godišnjoj fiksnoj kamatnoj stopi od 2,64 odsto.

"Matično preduzeće je iz kredita izvršilo uplate Vladi Republike Srpske za dospjele anuitete u iznosu od 6,4 miliona KM i dobavljačima u iznosu od 3,6 miliona KM", pojašnjavaju za TrebinjeLive.info u ovom preduzeću.

Tokom 2017., "Elektroprivreda RS" je kupila 405 GWh električne energije, što je platila oko 45 miliona KM, uz prosječnu cijenu od oko 50 evra po megavat času, navode u ERS, dodajući da je najskuplja cijena električne energije bila kada se nabavljala iz tercijalne rezerve Nezavisnog operatora sistema BiH (NOS).

ERS je u 2017. van BiH plasirao 390 GWh i ostvario prihod od 32 miliona KM, a kupcima unutar BiH isporučio je količinu od 220 GWh i ostvario prihod 18 miliona KM.

"Mimo navedenog, električna energija je isporučena Distriktu Brčko i po ugovorima o poslovno–tehničkoj saradnji sa susjednim elektroprivredama, pa je ERS fakturisao električnu energiju u količini od oko 1.000 GWh, u vrijednosti od oko 90 miliona KM", podvlače u ovom preduzeću.

Prosječna prodajna cijena električne energije za 2017. godinu iznosila je oko 45 evra.

U ERS kažu da je trend izvoza struje nastavljen i da su tržišne cijene električne energije u ovom periodu nešto više od uobičajenih, pa ovo preduzeće po tom osnovu očekuje i nešto veće prihode.