Kod spomenika najmlađem poginulom borcu Trebinje brigade - Aleksandru Masleši, danas je služen parastos povodom 23 godine od njegove smrti u prisustvu članova njegove porodice, saboraca i prijatelja.

aleksandar maslesa 23 godine

Dragan Ristić Beli, ispred Bobanske čete, podsjetio je da se Aleksandar sa nepunih 16 godina odrekao dječačkih snova da bude sportista i rame uz rame sa vojvodom Vidakovićem stao na branik otadžbine.

„Bio je hrabar, bez straha, znao je zašto se bori, braneći svoju zemlju", kazao je Ristić.

Sveštenik Nikola Janković je naglasio da je njegovo mlado srce prepuno energije prestalo da kuca na zemlji, ali da se njegova duša presvetila u raju.

"Hvala mu za njegovu žrtvu koju je podnio za našu slobodu i njegov mladi život je položen na braniku otadžbine kao što su to činili i naši sveti preci", rekao je Janković.

On je dodao da je velika i najveća žrtva koju je Aleksandar podnio i da se u ovom času može reći samo jedno veliko hvala za njegovu ljubav, vjeru i mladost.

Majka najmlađeg poginulog borca Ljubica, kazala je da joj je i nakon 23 godine teško kao prvog dana. Zahvalila se saborcima njenog sina koji su i danas došli, a čijom zaslugom je podignuto spomen obilježje u Bregovima.

"Ne idi pred kasarnu! Idem sa njima i biće šta bude", rekao je Aleksandar majci Ljubici septembra 1994. godine, ne sluteći da je to njihovo posljednje viđenje.

aleksandar maslesa 23 godine

Acov saborac Risto Lečić sjeća se tog dana kada je na Krstovdan, 27. septembra 1994. godine pala granata na Boračkom jezeru, od koje su poginuli komandant Bobanske čete vojvoda Nedeljko Vidaković, te njegovi saborci Ljubiša Popović i Dragan Slijepčević, dok je Masleša teško ranjen.

"Šta reći reći o čovjeku koji je olovku zamijenio puškom!? Bio je neustrašiv i išao je u prve redove", rekao je Lečić koji je tog tužnog Krstovdana prvi pritekao u pomoć ranjenom Masleši.

Lečić je teško doživio ovu tragediju i slike tog Krstovdana mu ne blijede iz očiju.

Nakon što je ranjen, Masleša je prvo prebačen za Podgoricu, a zatim na VMA u Beograd ,gdje je preminuo na današnji dan 1995. godine. U rat je krenuo sa svega 16 godina, ostavljajući igru i školu, koje je zamijenio puškom i okrutnim borbama na prvoj liniji fronta.