Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ Gordan Mišeljić istakao je da je ova godina počela dobrom i planskom proizvodnjom električne energije, te da je kiša doprinijela povećanju akumulacije Bilećkog jezera, gdje je trenutno kota 7,72 metra iznad plana.

gordan miseljichet

Mišeljić je rekao Srni da je trenutna kota Bilećkog jezera 388,30 metara, te da je u dosadašnjem periodu ove godine proizvedeno oko 45 gigavat-časova električne energije, što obećava dobre proizvodne rezultate i u narednom periodu.

"Očekujemo dobru hidrološku godinu, što je osnov da HET ne samo ostvari plansku proizvodnju već i da je prebaci", kaže Mišeljić i dodaje da je plan proizvodnje za ovu godinu 1.062 gigavat-časova električne energije.

Iako su prošlu godinu pratili nezabilježeno loša hidrologija, niske zalihe vode u akumulaciji Bileća i smanjena raspoloživost agregata, HET je ipak svojom proizvodnjom bila garant pouzdanog snabdijevanja električnom energijom svih korisnika u elektroenergetskom sistemu "Elektroprivrede Republike Srpske" tokom 2017. godine.

I ove godine uprava HET-a je odlučila da preduzeće stipendira 75 redovnih studenata državnih fakulteta tehničkog i društvenog smjera u iznosu od 150 do 300 KM.