U Trebinju je danas po prvi put počela sa radom Zimska škola fizike za talentovane srednjoškolce iz naše regije, koju organizuje Društvo fizičara istočne Hercegovine (DFIH) u saradnji sa Fakultetom za proizvodnju i menadžment /FPM/ iz Trebinja.

fizika trebinje zimska skola (2)1

Prema riječima Dobroslava Slijepčevića, profesora fizike, cilj ove škole je popularizacija nauke među mladim ljudima, zbog čega je 30 učesnika više nego odličan broj s obzirom na to da se radi o prvoj manifestaciji ovake vrste u Hercegovini.

"Okupili smo đake iz Trebinja, Ljubinja i Bileće. Radimo sa srednjoškolcima, a nadamo se da ćemo ubuduće proširi manifestaciju i na učenike osnovnih škola sa područja cijele Hercegovine", istakao je Slijepčević.

Tokom Zimske škole fizike profesori će sa đacima raditi na naprednijem program ovog predmeta u odnosu na redovni gimnazijski program, pa će obratiti oblasti mehanike, termodinamike, elektromagnetizma i astrofizike

"Trudićemo se da učenike uvedemo u neke nove tajne fizike uz teorijska predavanja, računske i eksperimentalne vježbe i demostracione oglede kao i sve što ide uz ovu nauku", naglasio je Slijepčević.

Aktivnosti Društva fizičara podržao je i trebinjski FPM, sa kojim već imaju ostvarenu saradnju kroz manifestaciju kao što je "Noć istraživača", koja se svake godine u septembru održava u Trebinju.

"Cilj nam je da pomognemo ovim mladim profesorima i učenicima koje žele da u vremenu raspusta rade na sebi, ali i da ukažemo na značaj prirodnih nauka kao što su fizika i matematika", rekao je Dušan Jokanović, dekan FPM.

fizika trebinje zimska skola (1)

Na Zimsku školu fizike iz Ljubinja je došla Tamara Novokmet, učenik četvrtog razreda gimnazije "Svetozar Ćorović".

Za organizovanje škole je čula je od svoga profesora i sa radošću je došla da proširi svoje znanje iz fizike.

"Planiram da upišem fiziku ove godine i nadam se da će nam biti lijepo i da ćemo proširiti naša znanja iz ove nauke", rekla je Tamara.

Zimska škola održaće se u prostorijama Gimnazije „Jovan Dučić“ i Američkog kutka u periodu od 15. do 19. januara.

U ovom pionirskom radu na poboljšanju statusa fizike kao osnovne prirodne nauke i povećanja svijesti za potrebom prirodnih i tehničkih zvanja u našoj državi, učestvuju profesori fizike Darinka Marić, Nenad Grković, Maksim Mičeta, Ivica Patarčić i Dobroslav Slijepčević.

Podsjećamo, DFIH je već organizovao dva izuzetno uspješna sajma fizike u Trebinju i Bileći, kada su građani imali priliku da vide i interaktivno učestvuju u nizu demonstracionih ogleda iz gotovo svih oblasti klasične fizike.