U prostorijama Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca, održan je tradicionalno godišnje druženje na kome su dodijeljene zahvalnice i uručene pristupnice novim članovima.

ratni dobrovoljci trebinje godisnji prijem

U godini kada se obilježava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, ovo Udruženje u saradnji sa Gradskom upravom planira obilježavanje ove velike godišnjice na visokom nivou, kroz svečane akademije, naučne skupove, izložbe.

"Gradska uprava je obezbijedila sredstva da se Spomen kapela na Klobuku, koju je podigao kralj Aleksandar u spomen čuvene bitke, dovede u prvobitno stanje", rekao je predsjednik Udruženja Vujadin Vuković.

Udruženje je uradilo i radnu verziju monografije "Hercegovci dobrovoljci u ratovima Srbije i Crne Gore 1912-1918. godine", koja sadrži 4.882 imena dobrovoljaca, a kako to nije konačan broj - konstantno se radi na njenom dopunjavanju.

Zahvalnice su dobili Petar Uzelac i Luka Petrović.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je naglasio da ovo Udruženje njeguje vrijednosti Prvog svjetskog rata i dobrovoljački duh.

"Budući da su grantovska sredstva, mi smo danas dali nalog da se uplate sredstva od 16.000 KM da se sanira Spomen kapela na Klobuku", rekao je Petrović.

U narednom periodu Gradska uprava će davati podršku u štampanju knjiga, monografija i brošura, jer ono što se zapiše ostaje trajno, dodao je Petrović.

Udruženje je osnovano 1996. godine, a ima oko 300 članova.