Na području grada Trebinja u prošloj godini su policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja evidentirali više od 2.100 saobraćajnih prekršaja, a jedan od najtežih je bila vožnja od 116 kilometara na sat Goričkim pravcem, iako je to naseljeno mjesto gdje je dozvoljena vožnja od 50 kilometara na sat.

stop policija

Nesavjesni vozač, koji je ovom vožnjom mogao da ugrozi svoj, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju, kažnjen je sa 400 KM, dva prekršajna boda i oduzimanjem vozačke dozvole na period od dva mjeseca, potvrdili su za TrebinjeLive.info u Policijskoj upravi /PU/ Trebinje.

Ipak, to nije najviša novčana sankcija koju je trebinjska policija izrekla u prošloj godini. Naime, zbog vožnja prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom, vožnja neristrovanog vozila i odbijanje alkotestiranja, jednom licu je izrečena kazna od 1.200 KM.

Govoreći o saobraćajnim nezgodama, u PU Trebinje navode da su u 2017. godini evidentirane 383 saobraćajne nezgode, od čega je šest sa smrtno stradalim licem, dok je na području grada Trebinja evidentirano 218 saobraćajnih nezgoda, od čega je jedna sa smrtnom posljedicom.

Prema riječima portparola PU Trebinje Jovane Cvijetić, saobraćajna kultura građana kako na području grada Trebinja, tako i na cijeloj putnoj mreži koju operativno pokriva PU Trebinje je na zadovoljavajućem nivou, uz mogućnost poboljšanja.

"Saobraćaj se stalno usavršava, zbog čega je potreban stalan rad na poboljšanju sabraćajne kulture svih učesnika u saobraćaju. Osim policije, koja realizuje preventivne i represivne mjere u oblasti bezbjednosti saobraćaja, na stepen razvijenosti saobraćajne kulture moraju da utiču i druge institucije, prije svega, obrazovne, ali i mediji koji mogu da daju svoj doprinos kroz ukazivanje na određene negativne pojave u saobraćaju", istakla je Cvijetić.

BROJKE

Policijska uprava  Trebinje je u toku 2017. godine evidentirala prekršaja:

- prekoračenje brzine – 4.749,

- zbog vožnje pod uticajem alkohola – 523,

- zbog nevezivanja bezbjednosnog pojasa – 1.783.

Na području Grada Trebinja evidentirano je prekršaja:

- prekoračenje brzine – 1.385,

- zbog vožnje pod dejstvom alkohola – 155,

- zbog nevezivanja bezbjednosnog pojasa – 588.