U Bolnici Trebinje danas je zvanično počela upotreba magnetne rezonance što će omogućiti pacijentima u Hercegovini brže i jeftinije liječenje, dok će zdravstvena zaštita ove ustanove biti podignuta na viši nivo.

magnetna rezonanca trebinje

Direktor Bolnice Vaso Mijanović kaže da je prioritetno bilo obezbijediti magnetnu rezonancu, te da ovo jedini aparat ove vrste na prostoru istočne Hercegovine, koji je ova zdravstvena ustanova dobila na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa privatnom dijagnostičkom klinikom iz Banjaluke.

"Pacijenti više ne moraju da putuju u Bolnicu u Istočnom Sarajevu, gdje je bila najbliža magnetna rezonanca ili u privatne klinike u okruženju. I naša ustanova ima koristi od ove usluge, s obzirom na to da jedan procenat ide u budžet bolnice", istakao je Mijanović.

Pacijenti će magnetnu rezonancu moći da urade sa uputnicom porodičnog ljekara.

"Ako je pacijent oslobođen participacije, pregled je besplatan, a ako nije onda plaća 50, odnosno 60 KM zavisno od toga da li se pregled radi bez ili sa kontrastom", pojašnjava Mijanović i navodi da ne bi trebalo biti gužvi, ni lista čekanja za ovu uslugu.

On ističe da će, ako bude potrebno, magnetna rezonanca raditi i 12 časova dnevno.

"Trebalo bi da imamo u prosjeku 12 do 15 pregleda u toku dana, tako da ćemo moći da obezbijedimo uslugu bez nekog pretjeranog čekanja", navodi Mijanović.

Među prvim pacijentima, kojima je jutros urađena magnetna rezonanca bili su Dragoljub Ivanović iz Foče i Vojislav Manjak iz Nevesinja koji su istakli da pacijentima mnogo znači što ovako jednu uslugu mogu da dobiju brzo i jeftino.

pacijent foca

"Nisam čekao na ovaj pregled. Kratko je trajao i prezadovoljan sam. Znači nam mnogo, blizu je, a i ne čeka se", kaže Ivanović.

I Manjak je zadovoljan uslugom i ističe da će ovaj aprat, koji ima trebinjska bolnica, mnogo značiti za Hercegovinu.

"Prvo su me uputili u Foču, iz Foče u Banjaluku, pa evo sada u Trebinje. Prikupio sam sve papire i nalaze. Uradiću ovaj pregled pa onda idem opet u Banjaluku na dalje liječenje", kaže Manjak.

Na magnetnoj rezonanci rade tehničari radiologije, a nalaze, koji će biti završeni u roku od 24 časa, očitavaće specijaliste iz Beograda i Banjaluke.

Radiološki tehničar Marina Dreč kaže da je magnetna rezonanca od velikog značaja za Trebinje, ali i za regiju.

"Ovo je savremeni aparat, dovoljne jačine za ove prostore, imamo sve što nam je neohodno. Svi zakazani pacijenti biće i pregledani", navodi ona.