Svečani defile povodom Dana Republike, 9. januara, održan je u centru Banjaluke.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske pozdravio je počasnu jedinicu MUP-a RS.

Komandant svečanog defilea Goran Amidžić je za početak i dozvolu obratio se predsjedniku Dodiku.

"Možete početi", rekao je Dodik.

Centrom će prodefilovati oko 1.800 učesnika.

Zastavni vod predvode komandir i nosilac zastave sa pratiocima, a pripadnici voda nose svečanu uniformu, naoružani su poluautomatskim puškama, a komandir nosi oficirsku sablju.

U svečanom defileu učestvuju prvi ešalon koji je formiran od policijskih službenika Specijalne antiterorističke jedinice, te drugi, treći i četvrti ešalon koji je formiran od policijskih službenika Jedinice za podršku policijskih uprava Banjaluka, Gradiška, Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo i Foča.

Peti ešalon, koji učestvuje u defileu, formiran je od policijskih službenika čete Posebnih snaga policije policijskih uprava Banjaluke i Prijedora, a šesti, sedmi, osmi i deveti ešalon od kadeta 19. klase Policijske akademije.

U svečanom defileu učestvuju ešalon Boračke organizacije Republike Srpske, ešalon mješovite mirnodopske jedinice Veterana Republike Srpske, a u jednom stroju su očevi, sinovi i kćeri Republike Srpske.

Od Trga Republike do Trga Krajine defiluju i ešalon Saveza ratnih vojnih invalida, studenti Republike Srpske koji nose veliku zastavu Republike Srpske, ešalon Republičke uprave civilne zaštite sa specijalizovanim jedinicama, ešalon profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, te predstavnici sportskih klubova, civilnih institucija, organizacija i udruženja.

Većina ulica u centru Banjaluke je blokirana, a iz MUP-a apeluju na građane da prate uputstva i da sa sobom ponesu jedan od identifikacionih dokumenata.

Za bezbjednost samo na Trgu Krajine brine se oko 700 policajaca.