Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska i 9. januar - Dan Republike ne mogu i neće biti ukinuti jer je za slobodu Republike i Srba život dalo 30.000 najboljih sinova.

milorad dodik

"Ovdje smo okupljeni u čast 9. januara - Dana Republike Srpske. Ovo je dan kada je srpski narod na ovim prostorima ostvario istorijsku težnju za slobodom", rekao je Dodik u obraćanju učesnicima svečanog defilea u Banjaluci.

On je naveo da je Republika Srpska odraz zahtjeva za slobodom Srba, te da nema želju da drugim narodima ugrozi slobodu.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska danas pokazala sposobnost i dostignuća.

"U čast Dana Republike ovdje su danas pripadnici policije, nevladinog sektora, građani i naši dragi gosti. Srpski narod se, boreći se za slobodu, borio i za državu i tamo gdje je imao državu imao je i slobodu", dodao je Dodik.

On je rekao da je velika ideja bila da Srbi sa ove strane Drine formiraju državu.

"Srpski narod ima dvije države Republiku Srpsku i Srbiju. Kada danas slavimo ovaj naš dan zahvalni smo Srbiji jer je sa nama i znaju da smo i mi uvijek za njom i želimo da to bude jedno. Oni koji su htjeli odlukama sudova da zabrane naš praznik i postojanje moraju znati da ne može biti ukinut i neće nestati, jer je ovo obilježavanje u znak našeg poziva za mir ovdje i regionu, među svim ljudima, nacijama i vjerama", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska odaje počast svim stradalim za njeno stvaranje.

"Naše je pravo da se ovdje okupimo, odamo počast našim stradalim sinovima i kažemo hvala za slobodu i Republiku Srpsku. Zahvaljujem se političkom i vojnom rukovodstvu Republike Srpske koje je u građanskom ratu odbranilo Srpsku i svim strukturama koje su radeći poslove branile istoriju Srpske i omogućile da opstane", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je zahvalio na uspješno sprovedenom defileu u čast Republike Srpske i svim gostima koji prisustvuju obilježavanju Dana Republike.

"Zahvaljujem se i onima koji nisu mogli danas da budu ovdje, a prijatelji su nam. Zahvaljujem se i onima koji nam ne misle dobro, jer su nas doveli u poziciju da mislimo o sebi i na ovaj način tradicionalno obilježavamo Dan Republike. U nadi da će naša Republika svake godine biti sve bolja, kao i naše jedinstvo sa srpskim narodom, Srbijom i svim dobrim ljudima koji su za mir, još jednom čestitam Dan Republike", zaključio je Dodik.

Nakon obraćanja predsjednika Srpske, okončan je svečani defile sa 1.800 učesnika.