Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je u ponoć Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju povodom najradosnijeg hriščanskog praznika Božića.

sveta liturgija bozic trebinje 2018 (3)

U besjedi tokom liturgije, kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, vladika je istakao kako je važna svaka riječ, jer ona koja je lijepa, dobra i blaga izgrađuje, oživljuje i nadahnjuje, dok ona koja je ružna ranjava, razgrađuje, obara, razbolijeva i čini tužnim.

"Zato je važno da pazimo na riječi, jer je riječ postala tijelo. Bog se uselio u čovjeka, obukao se u našu prirodu kao logos, kao riječ i poslao je Sina svoga - svoju riječ, da bude u nama i sa nama", poručio je vladika Grigorije.

On je istakao da jedna riječ može ljude da podigne, ali isto tako i da ubije, zbog čega svi moraju da paze šta govore i kakvu komunikaciju ostavaruju.

"To je važno i zato što naš grad postaje važan grad u ovom kraju, zemlji, među raznim narodima i različitim kulturama. Jedino ako budemo pazili na riječi, moći ćemo da se izgradimo i mi kao ličnosti i kao narod i kao zajednica", istakao je vladika.

sveta liturgija bozic trebinje 2018 (3)

Vladika Grigorije je naveo da riječ Božija treba da bude svačija riječ, pozdravljajući okupljene vjernike tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji - Hristos se rodi".

Tokom liturgije obavljena je Sveta tajna pričešća, a okupljeni su se međusobno pozdravljali riječima "Mir Božiji, Hristos se rodi - Vaistinu se rodi".

Sveta liturgija biće služena i u 6.00 sati.

Proslavu Božića, tradicionalno, Trebinjci provode sa svojim porodicama, te posjećuju najbližu rodbinu, prijatelje i komšije.

sveta liturgija bozic trebinje 2018 (3)