Više hiljada vjernika večeras je u centru Trebinja zajedno sa sveštenstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, te čelnicima grada prisustvovalo paljenju badnjaka na Trgu slobode.

nalaganje badnjaka trebinje 2018 (2)

Nalaganju badnjaka prethodila je večernja služba u Sabornom hramu.

Starješina Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju Mladen Žulović istakao je da se večeras vjernici prisjećaju čudesnog rođenja i smirenja, pojave zvijezde i vitlejemske pećine, pjesme pastira i anđela, poklonjenja mudraca i njihovih darova.

On je pitao šta je to čega obično više nema u odraslima, što je u njima zatrpano.

"Dijete Hristos iz Vitlejemske pećine ne želi da ga se mi bojimo, on ulazi u naše srce ne strahom, ne dokazima svoje sile i vlasti, već isključivo ljubavlju", rekao je Žulović.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da ga raduje što je svjetlost Božija i toplina vjere pravoslavne večeras okupila veliki broj građana Trebinja.

"Svake godine slaveći taj svevjekovni tren kada je Majka Božija u Vitlejemu rodila našeg pastira i spasitelja, kada su se dodirnuli nebo i zemlja, pitamo se da li smo dostojni i da li smo zaslužili da nas milost Božija obasja, ogrije i uputi na pravi put", rekao je Petrović.

On je dodao da odgovora ima mnogo, ali da je svima zajednička ljubav prema ovom drevnom gradu i spremnost da za njega urade sve što mogu.

Petrović smatra da je potreba za jedinstvom i otvorenošću kod svih podjednako prisutna.

"Jedinstvo nam više treba i u porodici, u svakom građanskom udruženju i u svakoj instituciji. Uz to jedinstvo treba nam još više kreativnog žara i entuzijazma, te još više predanosti poslu koji je pred nama", rekao je Petrović.

U prigodnom programu nastupilo je kulturno-umjetničko društvo "Alat Svislajon" iz Trebinja.

nalaganje badnjaka trebinje 2018 (2)

U susret najradosnijem Hrišćanskom prazniku Božiću večeras je u svim gradovima Hercegovine obavljeno nalaganje badnjaka.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije će sa sveštenstvom Eparhije u ponoć služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Trebinju, u kome će ujutro, na Božić u 6.00 časova biti služena Sveta liturgija.

nalaganje badnjaka trebinje 2018 (2) nalaganje badnjaka trebinje 2018 (2) nalaganje badnjaka trebinje 2018 (2) nalaganje badnjaka trebinje 2018 (2) nalaganje badnjaka trebinje 2018 (2)