U Bolnici Trebinje od 11. januara počinje da radi magnetna rezonanca, jedina na području regije, koja će pacijentima omogućiti kvalitetno, brže i jeftinije liječenje, rekao je Srni direktor ove zdravstvene ustanove Vaso Mijanović.

magnetna rezonanca trebinje (1)

Pregledi na magnetnoj rezonanci počinju od 8.00 časova i radiće svakim radnim danom, a pacijenti će moći doći na pregled sa uputnicom od porodičnog ljekara, tako da neće morati više putovati više od 250 kilometara do najbliže bolnice u Kasindolu koja je jedina imala aparat, niti će privatno tu uslugu u Mostaru plaćati 250 KM.

"Naši pacijenti će ubuduće usluge magnetne rezonance moći da dobiju u Trebinju, a uz obezbijeđeno dvanaestočasovno radno vrijeme nadamo se da pacijenti neće čekati već će blagovremeno moći da urade neophodan snimak", kaže Mijanović.

Umjesto nekoliko stotina maraka koliko su pacijenti najčešće izdvajali za magnetnu rezonancu u privatnim bolnicama, ta usluga u Bolnici Trebinje koštaće 60 KM ukoliko se radi sa kontrastom, a bez kontrasta je 50 KM.

"Imamo adekvatno osposobljen kadar za rad na magnetnoj rezonanci, na kojoj će raditi radiloški tehničar iz Trebinja, dok će se očitavanja snimka, koji će se slati elektronskim putem, raditi u Banjaluci i Beogradu", kaže Mijanović i dodaje da će pacijent dobiti očitan snimak nakon 24 časa.

magnetna rezonanca trebinje (1)

Mijanović ističe da će dnevno moći da se uradi 10 do 15 magnetnih rezonanci, odnosno mjesečno od 250 do 300 tako da ne bi trebalo biti gužvi.

Direktor Bolnice kaže da su magnetnu rezonancu obezbijedili Ugovorom o poslovno tehničkoj saradnji sa Dijagnostičkim centrom iz Banjaluke "Arar", jer trebinjska zdravstvena ustanova nikada ne bi došla u poziciju da je nabavi sopstvenim sredstvima.

Za samo godinu dana u Bolnicu Trebinje je uloženo više od dva miliona maraka za rekonstrukciju i nabavku savremene opreme, od kojih je polovinu sredstava ova ustanova sama finasirala.

U prethodnoj godini urađen je projekat energetske efikasnosti vrijednosti 950.000 KM u okviru koga su urađeni fasada, otvori i krov, a novac je obezbijedilo Ministarstvo za prostorno uređenje preko bespovratnih sredstava Svjetske banke.

Renovirano je Odjeljenje ginekologije za što je izdvojeno 138.000 KM i to jedna trećina je obezbijeđena iz Fonda solidarnosti Grada Trebinja, a dvije trećine od donacija.

Bolnica Trebinje je obezbijedila novac za kompletnu opremu za to odjeljenje vrijednosti stotinjak hiljada maraka, kupula je novi rentgen aparat od oko 100.000 KM, dok je pola miliona maraka uložila u novi dijalizni centar.

Sopstvenim sredstvima ova zdravstvena ustanova je krenula i u rekonstrukciju operacionih sala u kojima je prva faza radova koštala 220.000 KM.

Zahvaljujući menadžmentu Bolnice koji ulaže velike napore da ova zdravstvena ustanova pruži što kvalitetnije usluge svojim pacijentima, kupljen je i novi ginekološki ultrazvuk, a od donacije Vlade Japana nabavljen je i novi CT uređaj.