Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Trebinju da će se on i njegovi saradnici angažovati i maksimalno podržati sve aktivnosti koje će prethoditi značajnom i jedinstvenom jubileju - 800 godina Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske koji će biti obilježen 2019. i 2020. godine.

dodik krsna slava vladike grigorija

Dodik je istakao da svi planirani poslovi za naredne dvije do tri godine treba da budu i realizovani, jer toliko godina koliko proslavlja Eparhija govori o njenoj snazi i angažovanosti ljudi koje je vode.

"Kada govorimo o 800 godina Eparhije možemo da zaključimo da su gradovi, ova eparhija i narod dugotrajniji i dugovječniji nego države. Prošlo je ovdje mnogo država, ali nijedna od njih nije toliko opstala", istakao je Dodik koji je sinoć prisustvovao proslavi krsne slave Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i vladike Grigorija - Svetog Ignjatija Bogonosca.

On je naglasio da se aktivnosti u vezi sa obilježavanjem 800 godina postojanja Eparhije ne trebaju prihvatiti na obavezujući način.

"To je dug prema vladici, čovjeku koji je ovdje u najtežim vremenima okupljao ljude, davao im snagu, ulivao povjerenje i gradio dobre odnose. Spreman sam da u tim aktivnostima učestvujem i moj angažman tu neće nedostajati, kao ni mojih saradnika", istakao je Dodik.

On je naglasio da Hercegovinu doživljava kao svoju i da u nju uvijek dolazi s posebnim očekivanjima i emocijama.

Predsjednik Republike Srpske je ovom priliko čestitao vladici Grigoriju 25 godina svešteničke službe, tokom kojih je, kako je istakao, dao nemjerljiv dopronos razvoju Hercegovine.

"Uvjeren sam da ova hercegovina sa vladikom izgleda drugačije i bolje. Kada se čovjek osvrne iza sebe ne može a da ne primijeti sve ono što su djela vladike, naroda i Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je ukazao i na višegodišnje prijateljstvo sa vladikom Grigorijem, naglašavajući da je njihovo poznanstvo obilježilo, prvenstveno poštovanje, ali i potreba da jedan drugom pokažu istinsko prijateljstvo koje je uvijek nosilo u sebi realizaciju mnogih narodnih obaveza i poslova.

Obilježavanju krsne slave prisustvovali su predstavnici privrednog, političkog, kulturnog i vjerskog života Hercegovine.