U protekloj godini Narodna biblioteka Trebinje je bogatija za 2.000 novih naslova i sa brojem od oko 70.000 naslova spada u red većih biblioteka u Republici Srpskoj.

mirela cuk narodna biblioteka trebinje

Vrijedni radnici trebinjske biblioteke su svakom članu i onom koji uđe u prostorije ove ustanove pri ruci da pomognu oko pronalaska naslova i da im daju sugestiju.

U biblioteku po knjige dolaze sve generacije Trebinjaca - od najmlađih do najstarijih.

„Ove godine imali smo donaciju od oko 800 knjiga od porodice Tešanović i radnici biblioteke su ponosni, jer je u ovoj privatnoj biblioteci bilo svega - od stručne literature do bestselera“, rekla je knjižničar Mirela Ćuk.

Među najčitanijim knjigama u prošloj godini su djela Norvežanina Ju Nesbea, poznatog po seriji bestselera o detektivu Hariju Huleu, „Snješko“, „Policija“, „Bubašvabe“, te ruski klasici i francuski pisac Gio Muso, dok je kod ženske čitalačke publike Nora Roberts.

U posljednje vrijeme od stručne literature najviše se traže knjige iz prava i medicine, te knjige iz likovne umjetnosti.

Broj članova biblioteke je veći među ženskom populacijom.

Od 2018. godine članarina iznosi 5,00 KM za sve kategorije, osim učenika osnovnih škola.

„Članarina traje od dana upisa godinu dana, najviše se mogu uzeti četiri knjige, a na dječije članske karte ne može se uzeti knjiga koja nije namijenjena osnovcima“, kazala je Ćuk.

Broj članova Narodne biblioteke u prošloj godini je bio oko 1.400 i taj broj je standardan iz godine u godinu.