Prehrambena industrija "Svislajon" Trebinje je samo u 2017. godini u oblast turizma iz dobiti Poslovnog sistema uložila više od 35 miliona KM, potvrdila je Srni saradnik za informisanje "Svislajon" Trebinje Ana Buha.

svislajon fabrika trebinje

Ona kaže da je zabilježen rast proizvodnje od oko 10 odsto, te da industrija raspolaže sa 12 proizvodnih linija u Trebinju i dvije u Nevesinju sa 110 proizvodnih artikala.

Prije nekoliko dana pokrenuta je nova linija za vafl i proizvodnja novog proizvoda vrhunskog kvaliteta "fajn" /fine/ u Trebinju, a Buha kaže da timovi tehnologa već pripremaju nove ukuse u konditorskoj industriji.

Ona dodaje da je u planu za iduću godinu nastavak širenja i povećanje izvoza u oblasti prehrambene industrije i da se očekuje rast od 10 odsto, kao i osvajanje novih tržišta.

"Proizvodimo hranu za sve generacije, a proizvodni program izvozimo u sve zemlje regiona, zatim u zemlje Evropske unije - Austrija, Njemačka, Holandija, Bugarska, Rumunija", ističe Buha i dodaje da je u 2017. godini ova kompanija proširila tržište i da je počela da izvozi u Rusiju i Albaniju.

I fabrika u Nevesinju upješno radi i tamo je proizvodnja proširena sa dva nova ukusa sokova - višnjom i narom, a u pripremi su novi ukusi sokova koji će na tržište izaći u prvoj polovini 2018. godine.

"U Hercegovini imamo 20 `Slatkih kuća`, a u 2018. godini planiramo otvaranje novih širom Srpske i BiH. Već počekom januara biće otvoren jedan prodajni objekat u Konjicu, a tražimo atraktivne lokacije u još nekoliko gradova", kaže Buha.

Ona napominje da je ovo bila vrlo uspješna godina i za metalsku industriju, gdje se očekuje oko 500.000 KM dobiti, te ističe da su u planu i nova zapošljavanja i rast proizvodnje za oko 15 odsto.

"Svislajon industrija alata Trebinje je povećao proizvodnju za 10 odsto, a zaposlili smo više od 100 novih radnika. Primanja radnika u 2017. godini povećana su za 13 odsto. Sa odličnim menadžmentom fabrike krenuli smo sigurnim korakom naprijed i za 2018. godinu obezbijedili tržište i repromaterijal", kaže Buha.

Ona dodaje da je broj radnika zaposlenih u Poslovnom sistemu u Trebinju u stalnom rastu i da trenutno zapošljavaju više od 1.500 radnika kojima se redovno isplaćuju plate i uplaćuju doprinosi.

"U 2017. godini dobili smo priznanja za najboljeg poreskog obveznike iz oblasti prehrambene industrije", podsjetila je ona.

Govoreći o ulaganjima u oblasti turizma Buha je istakla da je u u 2017. godini u Hotelu "Sl industri" i Gradu sunca zaposleno više od 150 ljudi.

"Otvorili smo nove objekte - Akva park, Dino park, Sunčanu igraonicu, hotel visoke kategorije. U 2018. godini otvorićemo još jedan hotel u Gradu sunca, a biće izgrađeni i smještajni kapaciteti, oko 200 luksuznih vila i apartmana. Uporedo se gradi i sportsko-rekreativni kompleks", kaže Buha.

Plan je da će svi započeti objekti biti završeni u 2018. godini.

Kompanija "Svislajon Takovo" ove godine proslavalja jubilarnih 20 godina, a pogoni u Trebinju uspješno posluju od 2009. godine.

Godišnja proizvodnja je 300.000 tona, a u sistemu je zaposleno više od 10.000 ljudi.