Iako je teško izdvojiti najvažniji događaj u 2017, može se reći da je revizija presude protiv Srbije za genocid bila jedna od vijesti koja je obilježila političku scenu u BiH, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

2017

Javnost su uzburkale i vijesti iz Haga, u kojem je na doživotni zatvor osuđen general VRS Ratko Mladić, a Slobodan Praljak, general HVO-a, je pred očima svjetske javnosti popio otrov, odbijajući da prihvati kaznu za ratne zločine.

Godinu je obilježilo i hitno usvajanje seta zakona o akcizama u parlamentu BiH, te burne rasprave u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. Svakako, u BiH se dosta pažnje posvećivalo problemu iseljavanja mladih i reformskoj agendi.

Donosimo vam pregled događaja koji su po našem izboru obilježili 2017. godinu.

Januar

Dan Republike i "crna lista"

kolona automobila dan rs trebinje 2017

Dan Republike proslavljen je 9. januara, a duhove je uzburkalo postrojavanje komponente RS u Oružanim snagama BiH, zbog čega je Mladenu Ivaniću, srpskom članu Predsjedništva BiH, zaprijećeno krivičnom prijavom.

Takođe, mjesec je obilježilo i stavljanje Milorada Dodika, predsjednika RS, na američku "crnu listu" zbog održavanja referenduma o Danu Republike.

Februar

Zahtjev za reviziju presude

sud hag

Sakib Softić je na nalog Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, uprkos žestokom protivljenju ne samo iz Srbije i RS, već i međunarodne zajednice, podnio zahtjev za reviziju presude protiv Srbije za genocid u Srebrenici. Priča u vezi s presudom nastavila se i kršenjem procedura u MIP-u BiH, s obzirom na to da je ambasador u Hagu Mirsada Čolaković, na nalog Izetbegovića, odbila da isporuči pismo svog šefa, ministra Igora Crnatka, da zahtjev nema institucionalnu saglasnost.

Mart

Sankcije Energetske zajednice

struja

Donesena odluka da se BiH produže sankcije Energetske zajednice zbog kršenja obaveza.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije za genocid, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH.

Kao i svake godine, prašina se digla zbog 1. marta i rasprava između RS i FBiH o pravnoj težini referenduma održanog 1. marta 1992. godine o istupanju BiH iz Jugoslavije.

April

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije

vucic

Aleksandar Vučić je u aprilu, natpolovičnom većinom glasova, u prvom krugu, izabran za predsjednika Srbije.

I sa jedne i sa druge strane Drine stigle su umirujuće poruke saradnje, a počelo je dogovaranje o organizovanju međusobnih posjeta.

Međureligijsko vijeće posjetilo je stratišta sva tri naroda u BiH i poslalo poruke mira i opraštanja.

Maj

Prodaja Rudnika Ljubija

Narodna skupština RS nije usvojila odluku o prodaji 64,99 odsto akcija Rudnika Ljubije, jer su poslanici DNS-a odbili da se pridruže većini.

To je bio početak tinjajućeg sukoba između SNSD-a i DNS-a, a i trzavica na liniji Marko Pavić, predsjednik DNS-a, i Petar Đokić, ministar energetike, čiju je smjenu zatražio Pavić.

Zbog Dobrovoljačke ulice ponovo su dignute tenzije, a pomen žrtvama održan je u Istočnom Sarajevu, a izgrađen je i most "Bratoljub" kod Bratunca.

Jun

Tompsonov koncert u Mostaru

Uz "standardnu" ustašku ikonografiju, hrvatski pjevač Tompson u Mostaru održao koncert u znak podrške šestorici optuženih generala Hrvatskog vijeća odbrane u Hagu, dok je Vrhovni sud Holandije presudio da je Holandija djelimično kriva za ubistvo 300 Srebreničana 1995. godine.

Nakon što je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture, sjeo u limuzinu od 115.000 maraka, a Ministarstvo trgovine i turizma RS pokrenulo proceduru nabavke limuzine od 70.000 KM, pokrenuta je javna debata kakve limuzine treba da voze ministri.

Jul

Prijetnje reisu Kavazoviću

Teroristi Islamske države zaprijetili su reisu Huseinu Kavazoviću i muftijama Islamske zajednice u BiH pozvavši svoje simpatizere na Balkanu da se ugledaju na "braću s istoka i zapada" i da "prikolju glave" onih koje smatraju lažnim muslimanima u BiH i na Balkanu.

Ustavni sud BiH odbacio je apelacije narodnih poslanika iz RS i odlučio da Dan državnosti i 1. mart ostaju praznici.

Mirko Stojčinović, bivši zamjenik pravobranioca RS, uhapšen zbog štete nastale mahinacijama gradskim građevinskim zemljištem u Banjaluci.

Avgust

Klirinški dug

novi dzekpot od 590 miliona dolara

Rusija isplatila klirinški dug BiH u dolarima, što je prvi put da je dug isplaćen u novcu, a ne u robi. Uplaćeno je 125 miliona od čega je FBiH dobila 72 miliona, RS 36 miliona, institucije BiH 12 miliona i Brčko četiri miliona.

Hrvatska usvojila pravilnik čijim su odredbama takse na voće i povrće za zemlje van EU povećane za 20 puta, ali nakon negodovanja iz BiH i Srbije, Hrvatska je povukla odluku.

Obilježili smo i tužnu godišnjicu smrti Željka Kopanje, direktora "Nezavisnih novina".

Septembar

Duško Šnjegota podnio ostavku

Duško Šnjegota, glavni revizor RS, i njegov zamjenik Darko Pejić podnijeli su ostavke nakon što je to od njih zatražio Milorad Dodik, predsjednik RS, zbog načina na koji su obračunali deficit u republičkom budžetu.

Ova odluka prouzrokovala je jedan od najuzbudljivijih dana Narodne skupštine RS, nakon što je opozicija opstrukcijom pokušala spriječiti održavanje sjednice, a nadležni organi pozvali policiju da im spriječi ulaz u malu salu. Novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić došao u dvodnevnu posjetu BiH, a Savjet ministara BiH odobrio Ugovor o Transportnoj zajednici.

Oktobar

Sud BiH oslobodio Orića

Sud BiH oslobodio je komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika i oficira Sabahudina Muhića za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, što je izazvalo bijes i ogorčenje u RS.

Kod Mahovljana uz prisustvo Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, otvoreno 11 kilometara autoputa.

S pomnom pažnjom mediji u BiH pratili su referendum u Kataloniji.

Novembar

Haške presude

general ratko mladic

Haški tribunal je donio dvije presude - general VRS Ratko Mladić prvostepeno je osuđen na doživotni zatvor, a iz protesta zbog dugogodišnjih kazni šestorici generala Hrvatskog vijeća odbrane, general Slobodan Praljak pred očima milionskog auditorijuma popio je otrov i ubio se, uz uzvik da "Slobodan Praljak nije ratni zločinac".

Narodna skupština RS izglasala suspenziju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Decembar

Peta sreća za akcize

Gorivo

Nakon pet bezuspješnih pokušaja, parlament BiH usvojio je izmjene Zakona o akcizama, po kojima će gorivo poskupjeti za 18 feninga, čime će, kako tvrde u EU, biti oslobođen novac za izgradnju autoputeva.

Banjaluka u Briselu proglašena za evropski grad sporta 2018. godine.

Haški tribunal završio s radom.