Direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/ Željko Kovačević rekao je da ovo preduzeće u narednoj godini planira da uloži 488 miliona KM za izgradnju novih energetskih objekata.

ers trebinje

Kovačević je istakao da je u održavanje i revitalizaciju postojećih proizvodnih objekata, izgradnju novih, kao i u održavanje i izgradnju nove distributivne mreže posljednjih godina investirano oko 145 miliona KM.

"Cilj je stabilan rad ERS-a, sigurno snabdijevanje potrošača električnom energijom, kao i njen izvoz na regionalno tržište", rekao je Kovačević za "Nezavisne novine".

On je naveo da je ERS siguran i stabilan sistem, te da je cijena električne energije i dalje među najjeftinijima u regionu, što govori da je ERS društveno-odgovorna kompanija od izuzetnog značaja za Srpsku.

Kovačević je rekao da je ove godine urađen kapitalni remont Termoelektrane "Ugljevik", u šta je uloženo 40 miliona KM, a u idućoj godini planiran je kapitalni remont Termoelektrane "Gacko".

Kada je riječ o proizvodnji električne energije, Kovačević je istakao da će biti ispunjeno više od 90 odsto rebalansiranog plana prizvodnje za ovu godinu, te da je proizvedeno 4.200 gigavat-časova električne energije.

Kovačević je rekao da je samo na osnovu taksi, poreza, naknada i doprinosa "Elektroprivreda Republike Srpske" ove godine uplatila 204 miliona KM državi.