U Kulturnom centru, na bini pozorišne sale, prikazana je monodrama "Ona" koju je izvela Milica Dimitrić.

monodrama ona

Ova monodrama je ispitni glumački rad iz predmeta glume na sedmom semestru Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, na kome je Dimitrić radila na temu "Ja u svijetu glume".
. "U mojoj monodrami polazna tačka je priča o mojoj majci, koja me je ispratila iz kuće u dalji život i svijet i kada sam radila na monodrami to se upravo dešavalo, pa je to bila inicijalna kapisla na ovu temu", ističe Dimitrić.

Česta tema djela vladike Nikolaja Velimirovića bio je karakter majke. Pitao se šta je to majka i u jednom trenutku izjednačuje da je biće najsličnije Bogu - majka. Samo je majka spremna na tu vrstu žrtve.

U svijetu glume Milica se našla zahvaljujući velikim dijelom i vladici Nikolaju Velimiroviću i logičan slijed je bio da se pozabavi njegovim djelima.

Proučavajući njegova djela pokušavala je da pronađe neke adekvatne stvari koje bi mogla da uklopi na umjetnički način, ali u tom istraživanju je pronašla mnogo više.

Na taj način ona je sve objedinila u svim srpskim majkama koje su imale nezamjenljivu ulogu na cijelo tkivo naše istorije.

Prema njenim riječima treba da se poklonimo materinstvu jer je sveto, a pogotovo srpskim majkama koje su slika ljubavi božije.

"Ona je kao srpska majka, kao viola, ona je gluma, majka, ona sam ja, ona je muzika, sve smo mi one", priča Dimitrić o svojoj monodrami.

Milica Dimitrić je i profesor viole u Muzičkoj školi Trebinje i ovaj instrument je nezaobilazan u njenom životu, pa tako i u ovoj monodrami jer u bilo kojem svijetu da se nađe viola je dio nje i prirodno je da se ona nađe na sceni.

Ovo je njeno drugo pojavljivanje nakon diplomske predstave "Matičar" kojom se predstavila trebinjskoj publici.

Atmosfera je bila prisna, osjećale su se vibracije između publike i glumice, a aplauz nakon pedesetominutne monodrame nije bio samo namijenjen njoj nego svim našim majkama.