Institut za građevinarstvo "IG" iz Banjaluke izradiće glavni projekat za novi most na rijeci Trebišnjici, čiju će izgradnju finansirati Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ u okviru projekta velike istočne obilaznice.

istocna obilaznica most het trebinje (3)

Potvrdio je ovo danas novinarima Vedran Furtula iz HET-a, navodeći da će IG glavni projekat izraditi do kraja marta 2018. godine, te da će za tu namjenu HET izdvojiti oko 230.000 KM.

Lokacija mosta, pojasnio je Furtula, biće neposredno ispod HE "Trebinje II", a pored glavnog projekta IG će izraditi i ostale neophodne elaborate, kao što je elaborat o eksproprijaciji zemljišta.

"Kako bi se ubrzao postupak izrade projektno-tehničke dokumentacije, planirana je takozvana revizija u hodu. Trenutno je u postupku javna nabavka za odabir revidenta projekta, čiju će izradu, takođe, pratiti i istražni geološki i geotehnički radovi za potrebe projektovanja", istakao je Furtula, dodajući da će sve radove finansirati HET.

istocna obilaznica most het trebinje (3)

Most će biti dužine oko 400 metara i visine oko 30 metara.

Izgradnja mosta, prema prvim procjenama, koštaće HET oko pet miliona KM, ali tačna vrijednost radova na ovom objektu biće poznata nakon izrade glavnog projekta.

Početak radova na obilaznici sredinom 2018. godine

Izgradnja velike istočne obilaznice od Aleksine Međe, preko Petrine i Studenca do Banjevaca i Podgljivlja, počeće u drugoj polovini naredne godine, a radove, čija je vrijednost oko 30 miliona KM, finansiraće Grad Trebinje i Vlada Republike Srpske posredstvom "Puteva RS", najavio je Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

istocna obilaznica most het trebinje (3)

On je istakao da je glavni projekat obilaznice već gotov, a da do aprila očekuju da dobiju građevinsku dozvolu od Ministarstva za građevinarstvo i prostorno uređenje.

"Izgradnjom ove obilaznice visinski dijelovi grada, koji su do sada potpuno neiskorišćeni, dobiće novu dimenziju - saobraćajnu, vodovodnu i kanalizacionu infrastruktura. Krakom nove obilaznice proći će i krak cjevovoda pitke i tehničke vode čime će se izbjeći veliki kvarovi kao što je nedavno bilo kada je grad ostao bez vode čak tri dana", pojasnio je Rikalo.

Rikalo očekuje da će prva faza obilaznice od Aleksine Međe do Banjevaca biti završena do sredine 2019. godine.

istocna obilaznica most het trebinje (2)