Nepoznata lica polomila su spomen-ploču u selu Kotezi u Popovom polju koja je posvećena žrtvama ustaškog terora na ovom području i time dovršili posao od 8. oktobra ove godine, kada su je oštetili.

spomen ploca kotezi

Tada su iz trebinjske policije tvrdili da niko nije polomio tablu nego da je riječ o oštećenju koje je nastalo uslijed pomijeranja zida stare škole, na kojoj je ploča bila i postavljena.

"Oštećenje je nastalo zbog pretegnutih šrafova", tvrdili su tada u trebinjskoj policiji.

Međutim, mještani su i tada navodili da je riječ o vandalskom činu, koji se, ispostavilo se kažu, ponovio. Samo su sada, kažu mještani, počinioci ostavili dovoljno dokaza za naredni policijski uviđaj. Ploča je ovoga puta u potpunosti polomljena.

Iz Policijske uprave /PU/ Trebinje kažu da nemaju evidentirano lomljenje spomen-ploče, ali da će po službenoj dužnosti izaći na lice mjesta.

spomen ploca kotezi

Inače, ova spomen ploča podsjećala je na ubijene mještane Popovog polja, Bobana i Ljubinja, koje su ustaše na prevaru pohvatale u svojim kućama ili u polju dok su obrađivali zemlju, zatvorili u seosku školu, a zatim vezane žicom, nakon udaraca maljem u glavu, bacili u jamu Ržani Do.

Kosti mučenika iz jame Ržani Do su izvađene pred sam početak odbrambeno-otadžbinskog rata i pohranjene u kriptu hrama u selu Veličani.

Iz Gradske uprave su nakon vandalskog čina u oktobru istakli da će spomen-ploča biti promijenjena, ali to, kako su nam rekli mještani, nije urađeno.

Nepoznata lica su, takođe, 9. oktobra išarali i tablu na izlasku iz Trebinja prema Ljubinju i Mostaru, gdje su ispisali "ustaše Neum 1950", te nacrtali kukasti krst i slovo "U". Prethodno su ljiljani iscrtani na ulasku u selo Mrkonjiće u Popovom polju.

trebinje