Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa današnjeg prijema u Banjaluci povodom Dana Republike pozvao je sve lokalne zajednice u Srpskoj da u što skorije vrijeme jednu ulicu ili trg nazovu "9. januar".

dodik rs

Dodik je naveo da Republika Srpska ponovo slavi rođendan, iako je bilo pokušaja njenog osporavanja.

"Ne možete zabraniti ljubav i osjećaj pripadnosti otadžbini nikakvim dekretom ili silom i mi dokazujemo da je to tako", naglasio je Dodik na prijemu povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike za sportiste, studente, nagrađene učenike, delegacije kulturnih i naučnih radnika i predstavnike izdavača iz Republike Srpske, te delegaciju Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

Dodik je poručio da mu je cilj očuvanje integriteta u svim sektorima društva.

"Kao država i društvo odgovorni smo da prepoznamo individualne napore i dostignuća vraćajući vrijednosti koje su potrebne da afirmišu napore i posebnost u svakom pogledu, jer na taj način najviše povezujemo Republiku Srpsku sa onim što jesmo i želimo da budemo", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je zahvalio sportistima, studentima, nagrađenim učenicima trudu i poželio im sve najbolje.

"Samim tim što ste danas ovdje znači da ste prepoznati kao najbolji u svom domenu", naglasio je Dodik.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je znanje razvojna šansa Republike Srpske.

"To je energija koju treba osloboditi i mi treba da postignemo rezultate koji će obezbijediti tolerantno partnerstvo zasnovano na znanju. U svijetu možemo biti mnogo veći i bolji", smatra Komić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević smatra da Srpska ima talenata iza kojih stoji mukotrpan rad i ulaganja, te vjeruje da će sportisti, umjetnici i učenici iz Srpske imati još bolje rezultate, jer se svake godine sve više ulaže u ove oblasti.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović rekla je da je ponosna na sportski sistem Srpske.

Najuspješniji srpski džudista Nemanja Majdov rekao je da je 2017. najbolja godina u njegovoj karijeri i najsrećnija u životu jer je postao prvi svjetski prvak iz Republike Srpske u bilo kom olimpijskom sportu.

On je poručio da će se potruditi da ponovi ovaj istorijski uspjeh.

Učenik osmog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u Modriči Neda Simić, pobjednik u pisanju on-lajn eseja na engleskom jeziku u konkurenciji 15.000 učenika iz 155 zemalja, kaže da je pobjedom na ovom takmičenju osvojila put u Japan u novembru, gdje je izlagala svoj esej i ponuđena joj je stipendija u jednoj školi.