Vatrogasna jedinica Trebinje uskoro će biti bogatija za jedno vozilo sa duplom kabinom i uređajem pomoću kojeg će izvlačiti dim iz unutrašnjih prostorija, potvrdio je Srni komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.

vatrogasci tb

Sredstva za ove investicije obezbijediće Vatrogasni savez Republike Srpske, a ukoliko bude potrebno u finasiranju će učestvovati i Grad Trebinje.

Ćuk kaže da će vozilo, kojim će moći da ide na teren cijela smjena od sedam ljudi, služiti za gašenje požara u urbanom dijelu, ali i na ostalom području grada od 858 kilometara kvadratnih.

On ističe da će ovih dana biti raspisan tender za nabavku uređaja "dimovuk" koji će vatrogascima mnogo olakšati rad.

Trebinjski vatrogasci iz godine u godinu borbu vode sa velikim požarima, a ovogodišnja sezona je, kako kažu, bila najteža u proteklih 25 godina, tokom koje su za nepuna tri mjeseca imali 215 požara na otvorenom prostoru i branili 44 sela, ali i grad.

Ćuk ističe da im je najveći uspjeh što nije bilo ljudskih žrtava, te što su odbranili kuće koje su bile opkoljene plamenom, a porodicama sačuvali dugo sticanu imovinu.

On podsjeća da od 8. maja do 7. septembra nije pala ni kapi kiše, te da je za vatrogasce posebno alarmantno bilo od 15. juna do 7. septembra kada su kućama vrlo rijetko išli.

"Na početku sezone, istočno od grada na području Golo brdo izbio je požar koji se brzo razbuktao i ušao je rejon brda Crkvina i oko prigradskog naselja Gučine gdje se nalazi crnogorična šuma", kaže Ćuk i dodaje da bi sigurno došlo do iseljavanja jednog broja domaćinstava da ekipe nisu bili stalno na terenu i danonoćno gasile vatru.

Trebinjskim vatrogascima pomagali su i pripadnici Civilne zaštite Grada, Hidroelektrana na Trebišnjici, šumari, dobrovoljno vatrogasno društvo "Lastva", a jedno vrijeme je u gradu bio stacioniran i helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske koji je izviđao teren.

"Osim primarne borbe sa požarima Vatrogasna jedinica vodila je borbu i protiv suše pa su dopremili više od 1.000 cisterni vode u ona područja koji nisu pokrivena vodovodnom mrežom i ostala su bez pitke vode", kaže Ćuk.

On dodaje da su pred Vatrogasnom jedinicom tri osnova zadatka za naredni period - sanacija opreme, koja je i do 40 odsto uništena, popravka tehnike i uređenje teritorije.

Da bi što spremniji dočekali sljedeću sezonu vatrogasci ovih dana prosijecaju puteve, osposobljavaju staze, popravljaju i saniraju čatrnje, te rade protivpožarne pojaseve oko važnijih objekata u gradu.

Ćuk kaže da sljedeće godine očekuju i pomoć od Udruženja "Hercegovac" iz Toronta koje je spremno da obezbijedi dio opreme i na taj način pomogne hercegovačkim vatrogascima.