Najvažnije institucije kulture u gradu – Muzej Hercegovine i Glas Trebinje obilježili 65 godina od osnivanja

Autor: Želimir K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 27. 12. 2017. - 15:55h

Povodom 65. godina od izlaska iz štampe prvog broja „Glasa Trebinja“ i postojanja Muzeja
Hercegovine, u ovoj ustanovi održana je svečanost kojoj su prisustvovale brojne ličnosti iz kulturnog, političkog, društvenog i vjerskog života našeg grada.

Zajedničko obilježavanje ove godišnjice ima za cilj da se poslije 65 godina pokaže da je Glas hroničar, a Muzej najvažnija kulturna ustanova grada.

Tim povodom, priređena je izložba fotografija, tekstvova i radova iz prošlosti ove dvije ustanove, koji su svojevrsni pečat u proteklih 65 godina.

„Ove dvije ustanove i njihovi zaposleni su nesebičnim radom doprinijeli da se o njima i Trebinju čuje ne samo u regionu, već i u Evropi i šire“, istaknuto je svečanosti.

Ideja o stvaranju Muzeja je potekla i prije 1952. godine od Jovana Dučića, koji je želio da se osnivanjem
Sokolskog doma ustanove muzej, biblioteka i galerija. Prvu zbirku za muzej, sakupio je i poslao 1935.
godine iz Rima brodom u Dubrovnik upravo Dučić.

A Muzej, tada zavičajni, otvoren je na inicijativu velikog Čeda Kapora, prvoborca, istaknutog društveno-političkog radnika i čovjeka koji je svojim idejama i uticajem stvorio obrise modernog Trebinja na ponos svim budućim generacijama.

„Gospođa Ljubinka Kojić iz Beograda nastavlja mukotrpnu borbu formiranja zbirki kroz sakupljanje Dučićeve zbirke, a 1957. godine formirane su sve zbirke – arheološka, etnološka, istorijska, umjetnička, prirodnjačke, a započela su tada i prva istraživanja u Zavali i tako su u naš muzej stigli kameni dijelovi oltarske pregrade iz perioda prije romanike“, rekla je Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine.

U sadašnjoj zgradi u Starom gradu, Muzej Hercegovine je smješten od 1989. godine

S druge strane, tokom 65 godina postojanja života trebinjskog Glasa nema nijedan broj manje važan od onog prethodnog jer svi oni od prvog broja decembra 1952. godine su bitni u ispisivanju istorije Trebinja.

Glas Trebinja je hroničar, ali iznad svega živi sudionik Trebinja i Trebinjaca. Ova novina je prebrojavala novootvorene fabrike, hidroelektrane, asfaltne puteve, vrtiće, škole, sportske i kulturne događaje, manifestacije, ali bez želje za senzacionalizmom.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da su Glas Trebinja i Muzej Hercegovine dvije najvažnije kulturne institucije.

„Više nego zanimljivo je konstatovati činjenicu da samo sedam godina poslije Drugog svjetskog rata u Trebinju formira i lokalni list i muzej“, rekao je Petrović.

On je dodao da je Trebinje ugledan gradski profil dobilo uglavnom zahvaljujući formiranjem kulturnih institucija, čime je učvrstilo svoj kulturni identitet na širem području.

„Glas Trebinje je i za vrijeme bivše Jugoslavije slovio kao jedan od najboljih lokalnih listova i kao model kako bi jedno lokalno glasilo trebalo i moglo da funkcioniše“, naglasio je Petrović.

Na proslavi godišnjice bio je i vladika Grigorije, koji je poručio da Glas Trebinja nikada nije bio senzacionalistički nastrojen, ističući da je takvo novinarstvo grijeh

„Novinarstvo je jedna od najodgovornijih službi danas u svijetu, jer ljudi dobijaju informacije upravo od novinara koji trebaju da ono što se događa oko nas nekako sažmu i iznesu pred lice svijeta da budu objektivni. Zbog toga je Glas Trebinja važna institucija u našem gradu i zato je jubilej ovaj važan“, istakao je vladika Grigorije.

Svetlana Mucović, supruga Slobodana Mucovića – dugogodišnjeg tehničkog urednika i fotoreportera Glasa Trebinja, poklonila je Glasu Trebinje komplet od prvog broja iz 1952. do brojeva iz 1967. godine.

65 godina glasa trebinja

Komentari

Gospodin M. Cuk bi trebao znati da je bio osnovni red pozvati svoje prethodnike i zahvaliti im se na dugogodisnjem uspjesnom radu u Radio i Glasu Trebinja.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja