U organizaciji Guslarskog društva „Vojvoda Nedeljko Vidaković“ Trebinje, u Kulturnom centru je održano guslarsko veče „Je li ovo sanak ili java“ posvećeno nedavno preminulom predsjedniku društva, Vukiću Vulu Koprivici.

guslarsko vece vule koprivica (1)

Učesnici programa su kazivali stihove iz knjige „Je li ovo sanak ili java“ čiji je autor Vule Koprivica.

Koprivica je bio narodni guslar, epski pjesnik, majstor za izradu gusala. Isklesao je od kamena gusle uz koje se pjeva, prve takve vrste u Hercegovini.

O Vulu Koprivici, na početku večeri, govorio je Episkop ZHiP Grigorije koji je rekao da je on bio „veliki dar koje je Gospod poslao u naše živote, plemenita duša, svakom pribježište".

“Vule Koprivica je bio visokovrhni hrast, plemenita duša koja je uvijek objavljivala pobjedu”, rekao je vladika Grigorije.

guslarsko vece vule koprivica (1)

Dragutin Perović, epski pjesnik i narodni guslar iz Nikšića, decenijama se družio sa Koprivicom.

„Od malena je bio nadahnut epskom poezijom svojih predaka. Koliko je bio dobar guslar i pjesnik, toliko je bio i dobar neimar i plemenita ljudska duša. Krasili su ga, prije svega, poštenje, iskrenost i dobrota“, rekao je o Vukiću ovaj crnogorski guslar.

Lazar Ambulija, član društva „Vojvoda Nedeljko Vidaković“ opisao je Koprivicu kao „majstora gusala, velikog pjesnika, ratnika, ljudsku veličinu, oličenje čojstva i junaštva, čovjeka koji je bio ponosan – ali ne i gord“.

U program su učestvovali i epski pjesnici Božo Đuranović, Dragutin Perović i Predrag Janičić, guslar Slavko Goranović iz Nikšića, te braća guslari Dejan i Srđan Vukalović iz Guslarskog društva „Vojvoda Luka Vukalović" Trebinje.

guslarsko vece vule koprivica (1)