Trebinjskoj publici predstavljena knjiga „Moj Everest – San i java“

Autor: Želimir.K/TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 21. 12. 2017. - 22:49h

U Narodnoj biblioteci u Trebinju predstavljena je knjiga „Moj Everest – San i java“ autora Dragane Rajblović, prve žene sa Balkana koja je osvojila najviši vrh svijeta visok 8.848 metara.

Ona je ovaj Mont Everest osvojila 2007. godine  u osmočlanoj ekipi iz Srbije i tada je bila jedina sa Balkana koja je osvojila ovaj vrh.

Nakon nje to su učinile još dvije žene iz Hrvatske i Makedonije

Knjiga na 152 strane, sa preko 100 fotografija u boji je putopis, planinarski priručnik, koja govori o espediciji na Mont Everest, ali i o drugim ekspedicijama.

U njoj su prikazana i dešavanja tokom dva mjeseca aklimatizacije i vremena koje je provedeno u baznim i visinskim kampovima, a prikazan je i film koji je sniman tokom ekspedicije.

„Sećanje na taj trenutak vredi više od samog trenutka, bacila sam pogled sa vrha i videla celi svet“, govori Rajblović kako se osjećala na vrhu na kojem se može ostati najviše pola sata.

Ovakvi podvizi mogu se postići samo kada su vođeni srcem i razumom, a do 2007. godine samo su žene iz 17 država osvajale vrh.

Na visinama preko 8.000 metara samo je 30 odsto kiseonika i teško se diše, a na Himalajima nema spasilačkih ekipa i svako mora da sluša svoj organizam.

„Nisam se mnogo promenila pre polaska i dolaska sa Mont Everesta, ali sam bila bogatija za jedno iskustvo oko uspona i postajemo za neke druge stvari hrabriji, kao i neke odluke, tako da sam ja nakon povratka sa Everesta dala otkaz na poslu“, priča Rajblović.

Dobila je hrabrosti i iskustvo  da odlučuje u nekim stvarima i spremnost da rizikuje i da ono što želi da radi, da radi i da se ne plaši za budućnost.

Ljubav prema planinama i alpinizmu je došla spontano. Njena majka je iz Klenka kod Nikšića i njeni su idući na more svraćali tu i po prvi put se se sretala sa stijenama i planinama kojih u Vojvodini nema.

Oduševljavala bi se sa tim, jer je vidjela da nije sve ravno, pa je i sama počela da putuje i umjesto mora odlučivala se za planine.

„Kroz ove promocije popularišem ovaj sport i ljubav prema planini. Nisam osvojila planinu, jer se one ne osvajaju, već vrh i kada planina oseti i zna da je mi volimo ona će nam dozvoliti da dođemo do vrha“, zaključila je Rajblović.

Promociju je organizovalo Planinarsko društvo „Vučji zub“.

Komentari

Umiranje od dosade? Mozda bi mogao biti adekvatan naslov:))) Verovatno su tu po nekoj „duznosti“. Svakako ne iz znatizelje.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja