U Narodnoj biblioteci u Trebinju predstavljena je knjiga "Moj Everest - San i java" autora Dragane Rajblović, prve žene sa Balkana koja je osvojila najviši vrh svijeta visok 8.848 metara.

Ona je ovaj Mont Everest osvojila 2007. godine  u osmočlanoj ekipi iz Srbije i tada je bila jedina sa Balkana koja je osvojila ovaj vrh.

Nakon nje to su učinile još dvije žene iz Hrvatske i Makedonije

Knjiga na 152 strane, sa preko 100 fotografija u boji je putopis, planinarski priručnik, koja govori o espediciji na Mont Everest, ali i o drugim ekspedicijama.

U njoj su prikazana i dešavanja tokom dva mjeseca aklimatizacije i vremena koje je provedeno u baznim i visinskim kampovima, a prikazan je i film koji je sniman tokom ekspedicije.

"Sećanje na taj trenutak vredi više od samog trenutka, bacila sam pogled sa vrha i videla celi svet", govori Rajblović kako se osjećala na vrhu na kojem se može ostati najviše pola sata.

Ovakvi podvizi mogu se postići samo kada su vođeni srcem i razumom, a do 2007. godine samo su žene iz 17 država osvajale vrh.

Na visinama preko 8.000 metara samo je 30 odsto kiseonika i teško se diše, a na Himalajima nema spasilačkih ekipa i svako mora da sluša svoj organizam.

"Nisam se mnogo promenila pre polaska i dolaska sa Mont Everesta, ali sam bila bogatija za jedno iskustvo oko uspona i postajemo za neke druge stvari hrabriji, kao i neke odluke, tako da sam ja nakon povratka sa Everesta dala otkaz na poslu", priča Rajblović.

Dobila je hrabrosti i iskustvo  da odlučuje u nekim stvarima i spremnost da rizikuje i da ono što želi da radi, da radi i da se ne plaši za budućnost.

Ljubav prema planinama i alpinizmu je došla spontano. Njena majka je iz Klenka kod Nikšića i njeni su idući na more svraćali tu i po prvi put se se sretala sa stijenama i planinama kojih u Vojvodini nema.

Oduševljavala bi se sa tim, jer je vidjela da nije sve ravno, pa je i sama počela da putuje i umjesto mora odlučivala se za planine.

"Kroz ove promocije popularišem ovaj sport i ljubav prema planini. Nisam osvojila planinu, jer se one ne osvajaju, već vrh i kada planina oseti i zna da je mi volimo ona će nam dozvoliti da dođemo do vrha", zaključila je Rajblović.

Promociju je organizovalo Planinarsko društvo "Vučji zub".