U sali skupštine grada Trebinja održana je promocija državnih stipendija Ruske Federacije za osnovne, master i doktorske studije.

Oni koji žele da studiraju u Rusiji mogu da upišu likovnu akademiju, ekonomiju, pravo, poljoprivredu, matematiku, hemiju, biologiju, istoriju...

Od dokumenata treba diploma o završenom srednjoškolskom obrazovanju, kopija pasoša, medicinsko uvjerenje - prevedeno i ovjereno na ruski jezik od sudskog tumača, te popunjen upitnik.

"Ovaj program nudi izuzetne mogućnosti za one koji se još nisu opredjelili za svoju budućnost ne samo da studiraju na najboljim ruskim fakultetima, već da upoznaju rusku kulturu i jezik i na neki način da postanu ambasadori ruske kulture u svojoj zemlji", rekla je Ana Ivljeva, sekretar u ambasadi Ruske Federacije.

Milan Jelačić iz Trebinja u prošloj školskoj godini proveo je godinu dana u Voronježu, gradu na jugu Rusije.

Tamo je pohađao desetomjesečni kurs ruskog jezika koji je obavezan za sve buduće studente, koji žele da studiraju na ruskom jeziku.

"Moja iskustva su prelijepa i svi oni koji žele nešto novo da upoznaju u životu, druge kulture, jezik, narode treba da odu na ove studije, jer ja kad sam otišao nisam ni vjerovao da će to biti super i da će mi donijeti dosta dobroga za sadašnji i nadam se budući život", istakao je Jelačić.

Živio je u studentskom domu sa cimerom, a u sobi je bila i kuhinja i kupatilo.

Tatjana Nikolajevna, šef katedre za ruski jezik i strane jezike, kao i rukovodilac pripremnog fakulteta na poljoprivrednom državnom univerzitetu Car Petar I u Voronježu, istakla je da prošle godine nije bilo budžetskih mjesta, a da će ih ove godine biti 15 za građane Bosne i Hercegovine na studijama na pripremnom fakultetu u Voronježu.

Stipendije podrazumijevaaju besplatno studiranje, smještaj i cijene za hranu koje se odnose za ruske državljane što je simbolično.