Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da je Vojska Republike Srpske odgovorna za etničko čišćenje Srba iz Sarajeva.

bakir izetbegovic

Navedeno bizarno “otkriće” uzroka biblijskog egzodusa sarajevskih Srba Izetbegović je objelodanio u intervjuu za pojedine beogradske medije.

Kontroverzni bošnjački politički lider, koji se u prošlosti već nebrojeno puta “proslavio” sličnim skandaloznim izjavama i pokušajima prekrajanja istorije, u pomenutom intervjuu takođe je ustvrdio da nad Srbima u BiH nije izvršena agresija ni etničko čišćenje, iako je, prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, broj Srba u Federaciji BiH sveden na statističku grešku.

- Nije nad Srbima u BiH izvršena agresija, nisu oni bili izloženi genocidu. Štaviše, njihove komšije Hrvati i Bošnjaci su nasilno i zločinima uklonjeni sa dijelova teritorije BiH kako bi se kreirala etnički čista srpska teritorija. Čak su i Srbi Sarajeva bili žrtve nasilnog etničkog čišćenja od vlastite vojske - izjavio je Izetbegović i ostao živ.

Najnovija drska provokacija u režiji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izazvala je zgražavanje i osudu predstavnika institucija i boračkih organizacija u RS.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić za “EuroBlic” podsjeća da je prema do sada potvrđenim podacima za vrijeme proteklog rata u sarajevskoj regiji ubijeno 7.178 Srba.

- Samo u toku 1992. u Sarajevu su bošnjačke vojne i paravojne snage ubile 3.704 srpskih civila. U Sarajevu je ubijeno i 928 žena srpske nacionalnosti, što dovoljno govori o bestijalnosti zločinaca kojima je cilj bio potpuni nestanak Srba iz tog grada. Posebna priča su brojni logori koji su u Sarajevu osnovani za Srbe i nezamisliva tortura kroz koju su nedužni ljudi prolazili - kaže Kojić.

Član Skupštine BORS i predsjednik Boračke organizacije u Palama Mihajlo Parađina kaže da Izetbegovićeva izjava kojom masovne zločine tzv. Armije BiH i bošnjačkih kriminalaca nad sarajevskim Srbima pokušava da prebaci VRS, predstavlja nezapamćeni cinizam.

- Morbidno izrugavanje srpskih žrtava i negacija zločina je nešto što se od Izetbegovića moglo i očekivati. Sa takvim ljudima je nemoguće graditi pomirenje - kaže Parađina.

Ranije besmislene izjave

Izetbegovićeva tvrdnja da je VRS etnički očistila Srbe iz Sarajeva posljednja je u nizu besmislenih izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH koji je samo u toku ove godine najmanje dva puta uspio da sablazni javnost svojim biserima.

Prije nekoliko mjeseci Izetbegović je u Cazinu prvo “otkrio” da su Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka, a nedugo nakon toga je izazvao sveopšte zgražavanje ratnim prijetnjama u stilu njegovog pokojnog oca da je spreman žrtvovati mir za cjelovitu BiH.