Na području istočne Hercegovine je u posljednja tri mjeseca broj migranata povećan za 450 odsto u odnosu na isti lanjski period, a samo u 15 dana decembra sa područja Crne Gore je ušlo 100 migranata, saopštili su predstavnici graničnih policija BiH i Crne Gore i Službe za odnose sa strancima BiH.

migranti

Oni su nakon sastanka održanog danas u Trebinju istakli i da je prošle godine na području Hercegovine evidentirano stotinjak državljana zemalja visokog migracionog rizika, dok je taj broj tokom ove godine povećan na više od 700.

Učesnici sastanka su naveli da je je riječ o novoj ruti kretanja iz Grčke, preko Albanije, Crne Gore, BiH i dalje, ali da su u posljednje vrijeme evidentirane i tri grupe koje su došle iz Dubrovnika, od kojih su, kako je istaknuto, neki bili i povrijeđeni.

"Njih je do graničnog pojasa dovezla i pustila u BiH redovna granična policija Hrvatske. Neke od njih je ta policija i povrijedila o čemu svjedoče fotografije i njihove izjave", rekao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

On je naveo da je imigracioni centar Službe za poslove sa strancima u potpunosti popunjen, dok se u azilantskom centru sa 150 mjesta trenutno nalazi 180 lica.

"U posljednja tri mjeseca ova lica dolaze iz Pakistana, Avganistana, Alžira i Maroka", rekao je Ujić.

On je dodao da prema sporazumu o readmisiji, sve strance koji uđu u BiH vraćaju u države porijekla ili u države iz kojih su ušli u BiH, pri čemu moraju imati konkretne dokaze da su ušli iz te države.

Na znatno povećanje broja ilegalnih migracija na podučju Hercegovine i na granici Crne Gore i BiH ukazao je i pomoćnik direktora Granične policije BiH Slobodan Krstić, koji je istakao da ipak mogu upravljati migracijama.

"Situacija na granici je bezbjedna, opšta bezbjednost nije ugrožena, stanovništvo nema problem, ali službe moraju da spriječe migrante da prolaze granicu i ilegalno borave u BiH", rekao je Krstić.

On ističe da se migranti iz pravca Grčke kreću i preko Rumunije, Bugarske, Srbije, Makedonije, Albanije, napominjući da "krak preko BiH brojčano nije toliko značajan koliko ostali pravci".

"Već su preduzete pojačane kontrole granice. Granična policija je angažovala dodatno ljudstvo, tehniku, te specijalistička sredstva, što je urodilo plodom tako da je i znatan broj lica spriječen da uđe na teritoriju BiH i prema njima su preduzete mjere", istakao je Krstić.

On je dodao da su ih kolege iz Crne Gore obavijestili da preduzimaju pojačane mjere i na granici sa Albanijom jer je to "tačka ulaza".