Kranova u 2018. godini neće faliti. Biće ih na svakom koraku, a i radne mašine i građevinski radnici imaće pune ruke posla, najavio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, navodeći da će samo iz gradskog budžeta za investicije biti izdvojeno više od šest miliona KM.

trebinje vazduh TO Trebinje

Godina na izmaku poslužila je da se stabilizuje stanje u gradskom budžetu, usvoje neophodni dokumenti i spremno se uđe u narednu godinu - koja će Trebinje pretvoriti u veliko gradilište. Gradiće se, potvrdio je Petrović, u svim dijelovima grada.

"Naredna godina će biti puna građevinskih poduhvata, jer smo u prethodnom periodu postavili stvari na zdrave noge, uradili strategiju razvoja grada Trebinja, Srednjoročni plan kapitalnih investicija i stvorili sve preduslove da se planski i sistematski gradi i realizuju novi projekti”, istakao je Petrović.

U 2018. gradiće se vrtić "Srbija" čija je vrijednost veća od miliona KM, a rekonstruisaće se i nekadašnji pogon "Novoteksta" za šta će biti izdvojeno oko 400.000 KM. U njemu će biti otvorena nova radna mjesta u fabričkom dijelu pogona, te vrtić, ambulanta, prodavnica mješovite robe...

Izgradiće se i još jedan stambeni objekat za boračke kategorije u saradnji sa resornim ministarstvom, a grad je za tu namjenu isplanirao 110.000 KM i lokaciju. Za popločovanje Starog grada, uz ovogodišnjih 290.000 KM, u 2018. planirano je dodatnih 200.000 KM.

"Do iduće jeseni biće završen i atletski stadion čija će izgradnja Grad Trebinje koštati 990.000 KM, a plaćaćemo ga naredne tri godine. Na ovom stadionu moći će da se trenira 28 atletskih disciplina", poručio je Petrović.

Popločavaće se i trotoari u centru grada, sufinansirati rekonstrukcije fasada, a na proljeće će i gradski park zasijati u novom sjaju - sa popločanim stazama, javnom rasvjetom, video nadzorom i novim mobilijarom...

Pored radova koji će se finansirati iz budžeta grada, u narednoj godini biće dovršeni i radovi na izgradnji istočne obilaznice od Gučine do Mokrih Dolova koje će finansirati "Putevi Republike Srpske", završiće se radovi na prvoj fazi izgradnje zatvorenom olimpijskog bazena čija je vrijednost oko 10 miliona KM, a nastaviće se i sa izgradnjom prateće infrastrukture uz Grad Sunca Rodoljuba Draškovića.

Višemilionska ulaganja u saradnji sa resornim ministarstvom nastaviće se i u domenu izgradnje sistema za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Privatna inicijativa će i u narednoj godini biti i te kako velika, bar što se tiče investicija. Najveći investitor u Hercegovini Rodoljub Drašković intenzivno radi na Gradu Sunca - varoš čaršiji, sportskim objektima, luksuznim vilama.

S druge strane, samo u 2018. biće izgrađeno čak pet novih stambenih zgrada. Počinje izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa "Travunija", čiji je investitor "Herc invest", u bivšoj kasarni "Vojvoda Luka Vukalović" preduzeće "Leoplastik" planira izgradnju dvije zgrade na parceli između "Binga" i Autobuske stanice.

Stambeno-poslovni objekti gradiće se i u Garibaldijevoj ulici u užem centru Trebinja.

Izgradića se i zgrada sa 35 stanova za mlade i mlade bračne parove.