U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba slika "Svjetlost i boje Mediterana", slikara Stipe Nobila koji živi u Lumbardi, na ostrvu Korčula.

izlozba stipe nobilo

Nobilo je prvi put u Trebinju i po njegovim riječima ovaj grad podno Leotara odiše Mediteranom jer ima masline, ulice, kamen i tradiciju mediteranskog područja.

Predstavio se trebinjskoj publici sa 24 slike, koje su komponovane iz prirode.

Na njegovim slikama prevladavaju mediteranski motivi, idealan krajolik bogat prirodnim ljepotama gdje vlada vječno proljeće, sreća i ljubav, prostora koji je udaljen od grada, vreve i svih nedaća. Na njegovim slikama nema ljudi i životinja.

"Vječito tražim sklad i ravnotežu okoline i svoje unutrašnjosti", rekao je Nobilo.

Stipe Nobilo je renesansni čovjek iz Lumbarde, koji puno čita i kaže za sebe da je četiri sata dnevno uz knjigu. Voli muziku Bramsa, Baha i Betovena.

"Na slikama se mogu vidjeti šesnaestine, velike četvrtine sa kodom, cijele note i može se staviti u paralelu sa Bahovom muzikom", naglasio je Nobilo.

izlozba stipe nobilo

Imao je nekoliko ciklusa u svom likovnom stvaralaštvu i bez velikih oscilacija. Radio je jedan ciklus borova i pejzaža, a sada je ciklus pod nazivom "Arhipelag".

"Jedino sam spustio visinu u mom slikanju, jer sam počeo iz ptičje perspektive da bi se ta visina spuštala i došla do normalne visine", kazao je Nobilo.

Prema riječima galeriste i izdavača Lazara Vujića slike su vesele, da razblaže ovu tmurnu jesen.

"Nobilo je jedan vrhunski čovjek, čovjek prirode, ribar, uljar, vinar, slikar i nema dana da nije u polju i na moru i da ne sjedne u atelje da radi po nekoliko sati i slika za sebe i svoju dušu", kazao je Vujić.

Otvaranju izložbe je prisustvovao veliki broj ljubitelja likovne umjetnosti i njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Izložba je organizovana uz pomoć "Visconti fine art", hotela Platani i Muzeja Hercegovine, a otvorena je do 16. januara 2018. godine.

izlozba stipe nobilo