Životne okolnosti mnogima često ne idu na ruku, ali one nisu razlog da se ne uspije i ne postane dobar stručnjak u određenoj oblasti. Takav primjer je Nikolina Ćorić, najbolji student Fakulteta za proizvodnju i menadžment /FPM/ u Trebinju - smjer industrijsko inženjerstvo za energetiku.

nikolina coric fpm trebinje

Teška saobraćajna nezgoda primorala je ovu dvadesetdevetogodišnju Trebinjku da fakultet upiše tek sa 26 godina, ali je to nije spriječilo da bude najbolja u svojoj generaciji i dobije dekanovu nagradu povodom krsne slave ove visokoškolske ustanove.

Uz tešku nezgodu, uz majku Boriku i brata Zorana, brine i o ocu Mladenu, koji je stoodstotni invalid, zbog čega je ostala u Trebinju i u svom gradu se školovala na fakultetu.

„I danas postoji ta želja da se usavršavam, naučim, vidim i putujem“, kaže Nikolina u razgovoru za TrebinjeLive.info, navodeći da nije očekivala da će se pronaći i uklopiti na FPM, okruženju i u oblasti nauke koju je izabrala.

Kako je vrijeme prolazilo njen interes za predmete bio je sve veći i tako je sve više ulazila u draži ovog fakulteta. Privukla ju je oblast koja je na neki način kompleksna, jer se bavi menadžmentom sa jedne strane i mašinstvom s druge.

„Leže mi prirodne nauke, ali isto tako i nauke koje se tiču ekonomije, upravljanja informacionih sistema“, navodi Nikolina, dodajući da joj se sviđa način na koji se izvodi nastava na ovom fakultetu i osoblje ove visokoškolske ustanove koje je uvijek dostupno studentima u slučaju potrebe.

Ostalo je sve njena želja i volja za napredovanjem, učenjem i novim znanjem. Lijepo je kad si najbolji, ali njen cilj i prioritet prilikom upisa su bili da nauči, a zatim da to naučeno primjeni u praksi.

„Predmet koji sam najviše zavoljela, pored matematike koja mi je uvijek bila u srcu, vezan je za turbomašine, jer je čini projektovanje i funkcionisanje turbina, način funcionisanja hidroelektrane, proračun vezan za hidroelektrane", istakla je Nikolina.

Govori engleski jezik, a uči i francuski. Ispred sebe je stavila novi cilj - da upiše master iz mašinstva iz smjera energetika.

"Sada bismo sa našim profesorom trebali da radimo projekat vezan za vjetroelektrane i vjetroturbine. Posebno volim oblast vezanu za obnovljive izvore energije“, priča nam Nikolina.

U slobodno vrijeme čita klasike, gleda filmove i sluša muziku, što je ispunjava i čini srećnom.