Nacrtom budžeta Grada Mostara za 2018. godinu nije predviđena nijedna KM za srpske projekte u ovom gradu, ukazali su iz Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru na današnjoj javnoj raspravi o budžetu.

mostar

Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru kandidovala je sedam projekata u vezi sa naseljima u kojima žive srpski povratnici i projekte srpskog naroda u Mostaru.

Predstavnici Koordinacije naveli su da će ove projekte dostaviti u pisanom obliku, te zatražili tokom javne rasprave od gradonačelnika Mostara LJube Bešlića da ih uvrsti u budžet.

U budžetu grada za 2018. godinu nije predviđena nijedna KM ni za obnovu Saborne crkve u Mostaru, koja je jedini veliki neobnovljeni crkveni objekat u BiH.

Iz Crkvene opštine Mostar naveli su da građevinski radovi na Sabornoj crkvi iznose oko osam miliona KM i da su trenutni mjesečni troškovi obnove oko 130.000 KM.

Oni su istakli da se ove godine na Crkvi radilo zahvaljujući pomoći Vlade Srbije, predsjednika Republike Srpske i Vlade Federacije BiH.

"Završetak građevinskih radova na hramu planiramo za 2019. godinu, ukoliko budemo imali dovoljno finansijskih sredstava, a još jednom napominjemo da 2019. proslavljamo veliki jubilej, odnosno 800 godina od osnivanja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. Planiramo da taj značajan datum obilježimo u obnovljenoj Sabornoj crkvi u Mostaru", rekao je na javnoj raspravi sekretar Crkvene opštine Mostar Boris Antelj.

Potpredsjednik Kooordinacije srpskih organizacija u Mostaru Radislav Tubić, koji je i član SNSD-a, rekao je da se u tom gradu vrlo lako može prepoznati svako srpsko naselje.

"U Željuši srpske porodice dvadeset godina nemaju vodu. Ako Grad Mostar bude pomagao ovom dinamikom, vode neće imati ni njihovi unuci", rekao je Tubić.

Potpredsjednik Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" Mostar Sanja Bjelica Šagovnović zatražila je da se u budžet Grada Mostara uvrsti pomoć za "Šantićeve večeri poezije", jer je riječ o najznačajnijoj manifestaciji srpskog naroda u Mostaru, ali značajnoj i za grad.

Ona je napomenula da se u budžetu nije našao nijedan srpski projekat, navodeći da srpska udruženja i organizacije, uzimajući u obzir velike probleme u gradu, traže da se uvaži bar minimum njihovih potreba.

Gradonačelnik Mostara LJubo Bešlić potvrdio je da se u nacrtu budžeta nisu našli srpski projekti, te naveo da će u skladu sa mogućnostima nastojati da neki od njih budu uvršteni u budžet za 2018. godinu.

"Siguran sam da stanje neće ostati takvo da nijedan srpski projekat ne bude u budžetu. Mostar je jedini multietnički grad u BiH i želimo da tako ostane i želimo podržati svaku populaciju u gradu", naveo je Bešlić.

Nacrt budžeta predviđen je u iznosu od 46 milona KM i za sedam miliona KM je manji od ovogodišnjeg, jer za 2018. nisu obećani nikakvi grantovi.

Budući da već osam godina u Mostaru ne postoji Gradsko vijeće jer nisu održani izbori u ovom gradu, budžet Mostara je prethodnih godina na prijedlog gradonačelnika i načelnika Odjeljenja za finansije usvajao Parlament Federacije BiH, a tako je predviđeno i ove godine.