Sa Kinezima potpisan sporazum o izgradnji TE „Gacko 2“

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 12. 12. 2017. - 12:54h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će izgradnja Termoelektrane „Gacko dva“ pružiti novu energetsku sigurnost Srpske, obezbijediti dugoročni proces eksploatacije uglja i proizvodnje električne energije, te osigurati nova radna mjesta.

rite gacko

Nakon potpisivanja opšteg ugovora o izgradnji Termoelektrane „Gacko dva“ između predstavnika Vlade Srpske i kineskih investitora, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je tehnološki vijek stare termoelektrane u Gacku pri kraju, te da se ulažu ogromna sredstva na saniranje postrojenja i omogućavanje rada.

„Krajnje vrijeme je da se uputimo u izgradnju novog objekta, koji će dati sigurnost i radnim mjestima i Republici Srpskoj. Kineska strana je u dogovorima o ovom pitanju bila veoma susretljiva i razumjela je uslove u kojima se nalazimo“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je izrazio uvjerenje da će realizacija ovog projekta početi veoma brzo, dodajući da ima mnogo detalja koje je neophodno usaglašavati.

„Generalno opredjeljenje da zajedno gradimo ovaj projekat govori o realizaciji naših politika koje smo ranije utvrdili kao vlast u Republici Srpskoj, kada smo rekli da se orijentišemo na to da osposobimo našu `Elektroprivredu` da gradi nove kapacitete primarnog karaktera“, naglasio je Dodik.

On kaže da se pri ugovaranju projekta tražilo da tehnologija koja će biti ugrađena odgovora svim evropskim standardima, navodeći da se u Termoelektrani „Stanari“ pokazalo da kineska strana to može da obezbijedi, jer su dobijeni svi sertifikati u vezi sa ekologijom.

Dodik je zahvalio kineskom državnom rukovodstvu što Republiku Srpsku tretira sa stanovišta interesa za razvoj, te za podsticaj preduzećima iz Kine da se ovdje lociraju.

„To nam daje garanciju da će u narednom periodu biti realizovani još neki projekti, prije svega u vezi sa primarnom proizvodnjom električne energije, ali i da ćemo riješiti pitanje dodatne izgradnje auto-puteva“, poručio je Dodik.

On je naveo da je Srpska sa Kinom već realizovala projekat izgradnje Termoelektrane „Stanari“, te da se razgovara o mnogim drugim pitanjima, od izgradnje bolnice u Doboju, do izgradnje auto-puta od Banjaluke prema Prijedoru, dijela auto-puta od Vukosavlja prema Brčkom, te od Banjaluke prema Mrkonjić Gradu i Kupresu.

„Sve su to obimni projekti kroz koje stičemo razna iskustva pregovarajući sa kineskim kompanijama. Kineski investitori su se pokazali kao veoma dobri partneri, koji žele da razumiju naše okolnosti i uslove“, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da Republika Srpska radi na investicijama koje će omogućiti ne samo zapošljavanje, nego i dugoročnu sigurnost i stabilnost.

Dodik je izrazio uvjerenje da će projekat izgradnje Termoelektrane „Gacko dva“ biti uspješno realizovan, u šta ga, kako kaže, uvjerava i dobronamjernost kineskih partnera.

Predsjednik Republike je najavio da će do kraja sedmice biti potpisan i ugovor sa ruskim partnerima u vezi sa izgradnjom kapaciteta za proizvodnju gasa.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je danas sa predstavnicima „Kineske mašinske inženjerske korporacije“ /China machinery engineering corporation/ i „Energetskog fonda za tržišta u razvoju“ /Emerging Markets Power Fund/ opšti ugovor o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane /TE/ „Gacko dva“ čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu KM.

Komentari

Vrijedni ljudi,vrijedno rade…..:)Bravo!!!!!!!!!!!!!!

Odgovori

Ovo je za rubriku vjerovali ili ne, ( Ovako je isto bombastično najavljen i potpisan ugovor i sa ČEZ-om), pa se elektrprivreda ja mislim još ganja po sudovima zbog raskida ugovora i raznih mahinacija prilikom potpisivanja istoga. Možda će neki Kinezi i doći, možda će nešto i potpisati da urade pod uslovom sa udjelom vlasništva 51% u svoju korist. I onda još jedan među posljednjim gigantima ode u nepovrat, a onda nastupa slijedeća faza na prodaju idu elektro-preduzeća. Ti tzv. strani investitori(ekonomski okupatori) moraju nekako obezbjediti garanciju da će izvući uložena sredstva , jer ova država više nemože garantovati ni liječenje najtežih bolesnika, a da nepričamo za penzionere, invalide, boračku populaciju, itd, itd… Vlada R.Srpske traži po hitnom postupku izmjenu zakona o načinu zaduživanja i zamislite danas će vjerovatno usvojiti na skupštini zahtijev vlade da se 2018 godine dodatno zaduže cirka 477 miliona maraka od raznih bankovnih i kreditnih institucija. Žalosno da nemože biti više… Postavlja se logično pitanje gdje su novci od pdv-a(podaci govor da je BIH ove godine prikupila 13 milijardi maraka poreza), na republiku Srpsku otpada 30% ili 3,9 milijardi , dalje postavlja se pitanje gdje su novci sa escrow-računa nedostaje cirka 500 miliona maraka, dalje postavlja se pitanje gdje su pare od putarina i dosadašnjih akciza za puteve na gorivo, a vozimo se putevima koji su konjske staze barem mi u Hercegovini.Da nepričam o novim zaduženjima u preduzećima u sistemu elektroprivrede koji grcaju u minusima, u HET-u nema finansijsjih sredstava koja su bila oročena u visini preko 20 miliona maraka, a već se zadužuju treći put ove godine po 10 miliona kreditnih sredstava.Znači po svim pokazateljima R.Srpska će doživljava grčki scenario, gdje visina duga vrtoglavo raste dok ima prirodnih dobara kao garancije za vraćanje istih, a onoga momenta kad se to rasproda RS ide u bankrot ili ko zna šta već. Ali ja mislim da je ova garnitura vlastodržaca i dovedena preko stranih agentura da RS prvo oslabe, rasprodaju prirodna bogastva, zatim finansijski iscrpe i na kraju kao takvu utope u BIH. Mislim da netreba biti puno pametan da je na djelu uvođenje ovoga napaćenoga naroda u vrijeme aristokratsko-robovlasničke vladavine. Ali srećom neće početi ove godine već, vjerovatno nte…
Oprosti im Bože neznaju šta rade

Odgovori

Al si naivan a šta misliš čija će elektroprivreda biti nakon privatizacije? Stari oprobani recept izvlače pare i time slabe EPRS i obezbjeđuju kapital za kupovinu. Oćeš da se kladimo da će kad do privatizacije dođe glavni igrači biti Serdarov Zotov ili neko sličan?
A narod je posebna priča odlaze najsposobnili a čisto sumnjam da je Lujo sposoban da bilo koga liječi kad jednog dana dođe starost a doktori u Njemačkoj…. Naravno za sve su krivi Vatikan CIA….. svi samo ne domaći izdajnici

Odgovori

a da ja vas nesto pitam…sta je sa 500 miliona neprijavljenih Kineza? A cutimo??? Neprijavljeni Kinezi kopaju tunele, kopaju rupe do Moskve do Pariza do Londona do Vasingtona…Svetska globalizacija vodi specifican rat protiv cijele planete. Ko je srusio Berlinski zid, ko je izvrio privatizaciju u Slovackoj?

youtube.com/watch?v=YiGgLA9AM3s

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja