Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će izgradnja Termoelektrane "Gacko dva" pružiti novu energetsku sigurnost Srpske, obezbijediti dugoročni proces eksploatacije uglja i proizvodnje električne energije, te osigurati nova radna mjesta.

rite gacko

Nakon potpisivanja opšteg ugovora o izgradnji Termoelektrane "Gacko dva" između predstavnika Vlade Srpske i kineskih investitora, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je tehnološki vijek stare termoelektrane u Gacku pri kraju, te da se ulažu ogromna sredstva na saniranje postrojenja i omogućavanje rada.

"Krajnje vrijeme je da se uputimo u izgradnju novog objekta, koji će dati sigurnost i radnim mjestima i Republici Srpskoj. Kineska strana je u dogovorima o ovom pitanju bila veoma susretljiva i razumjela je uslove u kojima se nalazimo", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je izrazio uvjerenje da će realizacija ovog projekta početi veoma brzo, dodajući da ima mnogo detalja koje je neophodno usaglašavati.

"Generalno opredjeljenje da zajedno gradimo ovaj projekat govori o realizaciji naših politika koje smo ranije utvrdili kao vlast u Republici Srpskoj, kada smo rekli da se orijentišemo na to da osposobimo našu `Elektroprivredu` da gradi nove kapacitete primarnog karaktera", naglasio je Dodik.

On kaže da se pri ugovaranju projekta tražilo da tehnologija koja će biti ugrađena odgovora svim evropskim standardima, navodeći da se u Termoelektrani "Stanari" pokazalo da kineska strana to može da obezbijedi, jer su dobijeni svi sertifikati u vezi sa ekologijom.

Dodik je zahvalio kineskom državnom rukovodstvu što Republiku Srpsku tretira sa stanovišta interesa za razvoj, te za podsticaj preduzećima iz Kine da se ovdje lociraju.

"To nam daje garanciju da će u narednom periodu biti realizovani još neki projekti, prije svega u vezi sa primarnom proizvodnjom električne energije, ali i da ćemo riješiti pitanje dodatne izgradnje auto-puteva", poručio je Dodik.

On je naveo da je Srpska sa Kinom već realizovala projekat izgradnje Termoelektrane "Stanari", te da se razgovara o mnogim drugim pitanjima, od izgradnje bolnice u Doboju, do izgradnje auto-puta od Banjaluke prema Prijedoru, dijela auto-puta od Vukosavlja prema Brčkom, te od Banjaluke prema Mrkonjić Gradu i Kupresu.

"Sve su to obimni projekti kroz koje stičemo razna iskustva pregovarajući sa kineskim kompanijama. Kineski investitori su se pokazali kao veoma dobri partneri, koji žele da razumiju naše okolnosti i uslove", naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da Republika Srpska radi na investicijama koje će omogućiti ne samo zapošljavanje, nego i dugoročnu sigurnost i stabilnost.

Dodik je izrazio uvjerenje da će projekat izgradnje Termoelektrane "Gacko dva" biti uspješno realizovan, u šta ga, kako kaže, uvjerava i dobronamjernost kineskih partnera.

Predsjednik Republike je najavio da će do kraja sedmice biti potpisan i ugovor sa ruskim partnerima u vezi sa izgradnjom kapaciteta za proizvodnju gasa.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je danas sa predstavnicima "Kineske mašinske inženjerske korporacije" /China machinery engineering corporation/ i "Energetskog fonda za tržišta u razvoju" /Emerging Markets Power Fund/ opšti ugovor o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane /TE/ "Gacko dva" čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu KM.