Iduće godine početak radova – Sutra potpisivanje ugovora o izgradnji TE „Gacko 2“

Izvor: novosti.rs Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 11. 12. 2017. - 15:00h

U Vladi Republike Srpske sutra će biti potpisana dva ugovora o izgradnji Termoelektrane “Gacko 2”. Ovo je investicija vrijedna preko milijardu maraka, a partneri iz Kine se obavezuju da će gradnju elektrane snage 350 megavata započeti već naredne godine, ekskluzivno saznaju “Novosti”.

te gacko

Kako saznaju ”Novosti”, radi se o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Srpskoj, a pregovori oko zaključivanja ovog posla traju već dvije godine.

Potpis na ugovore ispred Srpske treba da stave premijerka Željka Cvijanović, ministar energetike Petar Đokić i direktor “Elektroprivrede” Željko Kovačević. Očekuje se da će potpisivanju istorijskog ugovora za Srpsku prisustvovati i predsjednik RS Milorad Dodik koji je u junu prošle godine u Beogradu inicirao potpisivanje memoranduma o saradnji Vlade RS i kineskih kompanija na projektu izgradnje TE “Gacko 2”.

Kako “Novosti” saznaju, u sklopu realizacije ovog istorijskog projekta za Srpsku biće potpisana dva ugovora sa kineskim gigantima CAIDC (China Africa investment development corporation) i CMEC iz grupacije “Poli” (China machinery energy corporation) o strateškoj saradnji.

U Vladi RS biće potpisani ugovor o realizaciji projekta izgradnje TE “Gacko 2” i ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će upravljati izgradnjom “Gacko 2”.

”Očekujemo potpisivanje ugovora i završetak radova na izgradnji TE “Gacko 2” za nekih 50 mjeseci. Kada bude sagrađena, TE “Gacko 2” će proizvoditi oko 50 odsto struje u Srpskoj. Posao sa kompanijama iz Kine je najpovoljniji za RS”, rečeno je “Novostima” u TE “Gacko”.

Dalje kažu da će izgradnja TE “Gacko 2” obezbijediti i otvaranje na stotine novih radnih mjesta, ali i cementare i gipsare u sklopu nove TE.

”Kineska kompanija CMEC već gradi TE “Kostolac” u Srbiji i sada dolaze i na tržište RS. Ove kompanije grade 70 odsto energetskih objekata u svijetu. Upravljačka struktura TE “Gacko 2”, kada bude sagrađena, biće 51 odsto za kineske kompanije i 49 odsto za Srpsku”, navode u TE “Gacko”.

Radovi na TE “Gacko 2” vjerovatno će biti okončani i desetak mjeseci ranije, a na gradilištu treba da se nađe oko 1.000 radnika. Od toga oko 400 iz RS. Kada nova TE proradi, stara ide u “penziju”.

Prema izvorima “Novosti” Kinezi u potpunosti finansiraju radove i nova TE zadovoljava najzahtjevnije svjetske standarde iz domena ekologije.

Današnja termoelektrana u Gacku napravljena je osamdesetih godina sa instalisanom snagom od 350 megavata. Ona proizvodi 30 odsto energije u RS, ali je na svom tehnološkom izmaku. Nova TE “Gacko 2” treba da je zamijeni i da novim tehnologijama Gačanima donese čistiji vazduh. Stepen iskorišćenosti energije u staroj TE je 30 odsto, dok nova tehnologija donosi stepen iskorišćenosti od 42 odsto, što je u skladu sa najvišim svjetskim energetsko-ekološkim standardima.

Inače, poslije izgradnje TE “Stanari” ovo je drugi “ozbiljan” energetski kapacitet koji dobija RS. Sa TE “Gacko 2” osigurava se energetska i politička nezavisnost i ekonomski opstanak države.

Podjednako je važno RS “izlazi” na kineski “Put svile”, baš kao i Srbija gdje su investitori sa Delekog istoka preuzeli željezaru u Smederevu, startuju izgradnju pruge ka Budimpešti.

Komentari

Ovo je za rubriku vjerovali ili ne, pa potpisan je bio ugovor i sa ČEZ-om, pa se elektrprivreda ja mislim još ganja po sudovima zbog raskida ugovora i raznih mahinacija prilikom potpisivanja istoga. Možda će neki Kinezi i doći, možda će nešto i potpisati da urade pod uslovom sa udjelom vlasništva 51% u svoju korist. I onda još jedan među posljednjim gigantima ode u nepovrat, a onda nastupa slijedeća faza na prodaju idu elektro-preduzeća. Ti tzv. strani investitori(ekonomski okupatori) moraju nekako obezbjediti garanciju da će izvući uložena sredstva , jer ova država više nemože garantovati ni liječenje najtežih bolesnika, a da nepričamo za penzionere, invalide, boračku populaciju, itd, itd… Vlada R.Srpske traži po hitnom postupku izmjenu zakona o načinu zaduživanja i zamislite danas će vjerovatno usvojiti na skupštini zahtijev vlade da se 2018 godine dodatno zaduže cirka 477 miliona maraka od raznih bankovnih i kreditnih institucija. Žalosno da nemože biti više… Postavlja se logično pitanje gdje su novci od pdv-a(podaci govor da je BIH ove godine prikupila 13 milijardi maraka poreza), na republiku Srpsku otpada 30% ili 3,9 milijardi , dalje postavlja se pitanje gdje su novci sa escrow-računa nedostaje cirka 500 miliona maraka, dalje postavlja se pitanje gdje su pare od putarina i dosadašnjih akciza za puteve na gorivo, a vozimo se putevima koji su konjske staze barem mi u Hercegovini.Da nepričam o novim zaduženjima u preduzećima u sistemu elektroprivrede koji grcaju u minusima, u HET-u nema finansijsjih sredstava koja su bila oročena u visini preko 20 miliona maraka, a već se zadužuju treći put ove godine po 10 miliona kreditnih sredstava.Znači po svim pokazateljima R.Srpska će doživljava grčki scenario, gdje visina duga vrtoglavo raste dok ima prirodnih dobara kao garancije za vraćanje istih, a onoga momenta kad se to rasproda RS ide u bankrot ili ko zna šta već. Ali ja mislim da je ova garnitura vlastodržaca i dovedena preko stranih agentura da RS prvo oslabe, rasprodaju prirodna bogastva, zatim finansijski iscrpe i na kraju kao takvu utope u BIH. Mislim da netreba biti puno pametan da je na djelu uvođenje ovoga napaćenoga naroda u vrijeme aristokratsko-robovlasničke vladavine… Oprosti im Bože neznaju šta rade

Odgovori

Slabo misliš ;)

Odgovori

Slabo misliš ;)

Odgovori

Vlado: Tako je Vlado, slabo mislim, živio tvoj Baja i njegova megalomanska obećanja,i uživaj u industriji, velikim platama, putovanjima u instranstvo.Stvarno mi te žao, ako stvarno mislis tako…,

Odgovori

Zanimljivo radovi počinju iduće godine koja je „slučajno“ izborna. Je li to novi ČEZ! Samo da Gačanci ne počnu slaviti jer i ako ovo bude istina stara elektrana će se ugasiti a broj zaposlenih smanjiti na trećinu,

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja