Borba protiv nasilja u porodici zavisi od svih subjekata koji su uključeni u tu problematiku, ali ono se ne može iskorijeniti, pa je najvažnije da se žena koja trpi nasilje izvuče iz takve zajednice i bude ekonomski nazavisna, rekla je večeras u Trebinju direktor Džender centra Vlade Republike Srpske Mirjana Lukač.

nasilje u porodici predavanje trebinje

"Ako se /žene/ moraju vratiti tamo gdje je nasilje počinjeno, onda je sve to samo začarani krug", rekla je Lukačeva na predavanju o temi "Pravni propisi, podrška ženama i djeci žrtvama rodno zasnovanog nasilja" povodom međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

Ona je istakla da ostaje da se vidi kako će se u praksi provoditi Krivični zakonik Republike Srpske, navodeći da to prvenstveno zavisi od centara za socijalni rad, centara za mentalno zdravlje, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih subjekata.

"Kada slučaj dođe so sudova i tužilaštava onda je potrebna i edukacija u smislu kako će taj zakon da implementiraju. Dakle od njih - tužilaca i sudija, zavisi da li će da ga provode na taj ili neki drugi način", rekla je Lukačeva.

Ona je napomenula da nasilje nad ženama postoji svugdje u svijetu, i u mnogo razvijenim zemljama od naše, ali te zemlje što imaju razvijeniji sistem za zbrnjinjavanje žena, da im obezbijede ekonomsku nezavisnost, što i jeste najvažnije.

Lukačeva je istakla da ovakvi skupovi i tribine imaju za cilj da se podiže svijest javnosti da je nasilje nad ženama neprihvaljtivo i da su žene ravnopravne.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Trebinje Luka Petrović naglasio je da je potrebno uraditi nova pravila i uredbe, te promjene zakona kako bi se nasilje u porodici iskorijenilo i kako bi svaki čovjek imao pravo na život, a sve u skladu sa principima demokratije.

nasilje u porodici predavanje trebinje

On je istakao da će Gradska uprava pomoći da se u što skorije vrijeme izgradi sigurna kuća na ovom području.

Predsjednik Aktiva žena Gradskog odbora SNSD-a Valerija Lakić je naglasila da nasilje ne poznaje granice, bogatstvo ni ekonomske prilike, te da je evidentno da se dešava u cijelom svijetu zbog čega je neophodno blagovremeno reagovati.

"Republike Srpska je uložila sve svoje potencijale kako bi zaštitila porodicu, prvenstveno ženu od bilo kakvog oblika nasilja", rekla je Lakićeva.

Predavanje su organizovali Aktivi žena socijaldemokrata /AŽS/ iz izborne jedinice šest.