Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Rusije Vladimir Putin postigli su tajni dogovor kojim se planira izgradnja vojne baze u Mahovljanima pored Banjaluke i dva humanitarna centra - u Trebinju i Sokocu, piše beogradska štampa.

dodik-i-putin-moskva-1

Kako navodi dnevni list "Srpski telegraf", oštra reakcija ruskog predsjednika uslijedila je nakon najava Amerikanaca da planiraju izgradnju vojne baze u Brčko Distriktu, čime bi praktično "pocijepali" RS na dva dijela.

"Da je Putin ozbiljan u namjeri da zaštiti Srpsku, ojača uticaj Rusije na Balkanu i stane na kraj apetitima NATO, otkrila je američka CIA", piše Dnevni Telegraf.

Američki obavještajci su došli do pouzdanih informacija, prema kojima je predsjednik RS Milorad Dodik sa ruskim liderom već sklopio tajni dogovor o vojnoj bazi u Mahovljanima.

U bazama ili centrima, kako navode američki obavještajci, bili bi raspoređeni najmoderniji raketni sistemi ruskih snaga. Moskva bi odatle raketama mogla da kontroliše čitavu Evropu.

"U okviru vojnih kompleksa, prije svega u Sokocu i Trebinju, formirali bi se humanitarni centri za koje NATO procjenjuje da bi lako mogli da prerastu u vojne baze", piše beogradski dnevni list.

Vojni analitičar Gostimir Popović pak potvrđuje da se uveliko priča o otvaranju ruskih baza.

"Da, u javnosti postoje priče o te tri baze. Kako su sve aktivnosti Rusije i srpskog naroda pravi prst u oko Amerikancima, slična stvar je i ovdje u pitanju. Ipak, mislim da bi otvaranje ruskih baza u RS bilo višestruko značajno", naveo je Popović.

On je dodao da bi baze i te kako bile značajne sa humanitarne tačke gledišta, jer bi mnoge prirodne katastrofe sa ruskom opremom mogle biti zaustavljene na vrijeme.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je u pitanju očekivan odgovor Putina na američku provokaciju.

"Rusija se obavezala da čuva Bosnu i RS kao njen sastavni dio i sasvim je izvjesno da će svaki američki pritisak izazvati sličnu reakciju Moskve. Takvo produbljivanje krize između dvije sile na Balkanu može biti vrlo opasno", navodi Anđelković, dodajući da zaoštravanje odnosa nikome nije u interesu.

Šta NATO ima u BiH?Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da NATO već ima velike snage u BiH.

- nekoliko vojnih baza

- tri specijalne jedinice

- 2.000 obavještajaca

- 700 vojnika u okviru EUFOR.

Ruski humanitarni centar u Nišu

Centar je osnovan u cilju pružanja humanitarnog reagovanja na vanredne situacije na teritoriji Srbije i teritoriji drugih država balkanskog regiona. Do sada Centar je pružio pomoć i radio na otklanjanju vanrednih situacija na teritoriji Srbije, Albanije, BiH, Grčke, Slovenije.