U Petrovom polju kod Trebinja počela je izgradnja sistema za navodnjavanje, koji bi trebalo da obezbijedi vodu za više od hiljadu hektara oranica na području Trebinja.

navodnjavanje

Projekat se finansira sredstvima Svjetske banke, posredstvom Ministarstva poljoprivrede i novcem iz budžeta Trebinja.

Ovaj strateški hidrotehnički objekat obezbijediće uslove za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju. Zbog nepostojanja sistema, najveći dio oranica nije mogao da se navodnjava.

Idejni tvorac projekta Duško Vujović kaže da će na čitavom Trebinjskom polju biti stvoreni uslovi za navodnjavanje. Navodi da je navodnjavanje zamišljeno da funkcioniše po skada-sistemu, ili kontrola sistema sa jednog mjesta i daljinskim upravljanjem.

Kada bude završen, sistem će omogućiti navodnjavanje oranica za oko tri hiljade domaćinstava. Projekat vrijedan 5,8 miliona maraka, kroz kredit Svjetske banke, finansiraju Ministarstvo poljoprivrede, sa 85 odsto i Grad Trebinje sa 15 odsto sredstava. Izvođač radova je konzorcijum Herc-gradnja Trebinje i Buk-promet Bijeljina.

Rukovodilac radova Buk promet Nikola Maksimović kaže da su počeli radove na rezervoaru Zubci i da je urađeno oko sedamsto metara distributivnog cjevovoda. Dodao je da su ih danas posjetili i predstavnici Svjetske banke koji su zadovoljni kvalitetom i dinamikom radova.