Bilioteka Gimnazije "Jovan Dučić" od danas je bogatija za 160 novih naslova na francuskom jeziku, koji su poklon Francuskog instituta i ambasade ove države u BiH.

gimnazija jovan ducic francuski ambsador (1)

Knjige su direktoru trebinjske Gimnazije Mišu Pešiću uručili prvi čovjek Instituta Emanuel Murije i ambasador Gijom Ruson, koji su tom prilikom i učenicima koji pohađaju nastavu francuskog jezika iz Trebinje i Bileće uručili DELF diplome.

Prema Pešićevim riječima, ovo nije prvi put da u ovu ustanovu dolaze predstavnici Francuskog instituta, zahvalivši im se na prigodnom poklonu.

"Među profesorima koji rade sa učenicima koji su položili DELF ispit su i naši profesori iz Gimnazije, a prolaznost je 100 odsto, tako da možemo da zaključimo da učenici vole ovaj jezik, a ispiti su priznati na francuskom govornom području", rekao je Pešić.

Sa ambasadorom Ruson, Pešić je razgovarao i o mogućnostima studiranja u Francuskoj, kako bi učenici imali vremena da razmisle na ovu temu tokom prve dvije godine srednjoškolskog obrazovanja.

gimnazija jovan ducic francuski ambsador (1)

Ambasador Ruson je po prvi put u Trebinju, navodeći da će i u narednom periodu posjetiti naš grad, koji mu se, kako je priznao, veoma dopao.

"Posebna radost mi je ta što smo dodijelili diplome, jer to govori da su bili odlično pripremljeni i ne smijemo zaboraviti i da su to odlični učenici. Mislim da postoji način da razvijemo našu saradnju u svakom pogledu", rekao je Ruson.

Među 15 učenika koji su dobili DELF diplome je i učenica III razreda Ekonomske škole Kristina Kraljević.

gimnazija jovan ducic francuski ambsador (1)

"Volim ovaj jezik i učim ga od šestog razreda, a u daljem školovanju mnogo će mi značiti ova diploma", rekla je Kraljević.

U umjetničkom dijelu programa recitovane su pjesme čuvenog francuskog pjesnika Žaka Prevera i otpjevana je pjesma "La boema" od Šarla Aznavura uz pratnju harmonike, a gosti su sa oduševljenjem ispratili ovaj program i pohvalili učesnike.