U Kulturnom centru u Trebinju održana je svečana akademija povodom 25 godina od osnivanja 3. Odreda specijalne brigade policije Hercegovine kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i društvenog života grada, Hercegovine i Republike Srpske.

25 godina 3. odreda specijalne brigade policije hercegovina (1)

Predsjednik Udruženja veterana 3. Odreda specijalne brigade policije Hercegovina Dejan Bodiroga podjetio je na istorijski put ove jedinice, koju su, uglavnom, činili mladići-sportisti koji su stekli iskustvo u Vojsci Republike Srpske /VRS/ ili Jugoslovenskoj narodnoj armiji /JNA/, spremni da se za nekoliko minuta upute na prve borbene linije.

"Bili smo svjesni da se narod ne brani u svom dvorištu i krenuli smo na ratište širom Republike Srpske, jer se nisu smjele dozvoliti nove jame, Pribilovci i stradanja srpskog naroda", rekao je Bodiroga.

25 godina 3. odreda specijalne brigade policije hercegovina (1)

Samim osnivanjem odreda sa mladim momcima nizali su se Sarajevo, Tjentište, Rudo, Višegrad, Treskavica, Igman, Bjelasica... i ono na šta su najviše ponosni - nijednu bitku nisu izgubili.

"Na ovom putu naši saborci su dali živote, mnogi su ostali invalidi, a mnogi i danas žive u nezavisnom materijalnom položaju", istakao je Bodiroga.

Ovaj Odred je zajedno sa ostalih osam odreda specijalne brigade policije učestvovao je rame uz rame za pripadnicima VRS, braneći srpski narod i stvrajući temelje Republike Srpske, podsjetio je general Goran Sarić, ratni komandant specijalne policije Republike Srpske.

25 godina 3. odreda specijalne brigade policije hercegovina (1)

"Gdje god da se pojavio Samuraj ili Beli sa svojim momcima davali su moral ne samo pripadnicima ostalih jedinica, već i narodu", istakao je Sarić.

Zahvalnost i priznanje na učestvovanju u stvaranju Republike Srpske odao je pripadnicima Odreda general Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

25 godina 3. odreda specijalne brigade policije hercegovina (1)

"Ratna sudbina mi je dodijelila takvu ulogu da često budemo zajedno i ja uvijek i sa ponosom to ističem", naglasio je Savčić.

U umjetničkom dijelu programu učestvovali su orkestar Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Alat Svislajon", hor Muzičke škole i ženska pjevačka grupa "Nagorkinje".

Svečanoj akademiji prethodilo je služenje pomena poginulim borcima ove jedinice, nakon čega su položeni vijenci na spomenik poginulim pripadnicima policije koji se nalazi u okviru Policijske uprave Trebinje.

25 godina 3. odreda specijalne brigade policije hercegovina (1)