U galeriji Kulturnog centra u Trebinju večeras je otvorena izložba slika „Belezi velikih zločina“ Muzeja žrtava genocida iz Beograda, autora Veljka Đurića - Mišine, u okviru obilježavanja 25 godina od osnivanja 3. Odreda specijalne brigade policije Hercegovina.

belezi velikih zlocina trebinje (1)

Izložba, koju čini petnaestak slika eminentnih srpskih umjetnika, sadašnjim i budućim generacijama prikazuje zločine i stradanja srpskog naroda tokom 20. vijeka.

„Oslikani događaji svjedoče o velikim stradanjima Srba u logorima i stratištima. Putem umjetničke vizije tih događaja želimo da podsjetimo narod na ove istorijske činjenice. Ova izložba želi da nas nauči kulturi sjećanja, da nas opomene, ali i da se sa dužnim poštovanjem pokloni sjenima nevino stradalih Srba”, rekao je Đurić.

Pored slike „Jasenovac“, slikara Milića od Mačve, koja simbolično predstavlja pogrom Srba u ustaškoj NDH, posjetioci su mogli da vide i djela velikih srpskih umjetnika poput Zorana Turkana, Vesne Tartar, Jovana Soldatovića, Dragana Ristića i drugih.

Izložba će biti otvorena u narednih 15 dana.

Nakon otvaranja izložbe, u bioskopu Kulturnog centra prikazan je film „Djeca“, režisera Denisa Bojića, rađenog u produkciji RTRS-a.

Film na jedinstven i dokumentaran način predstavlja potresno svjedočenje četiri preživjela roditelja, od ukupno 36 očeva i majki koji su u proteklom otadžbinskom ratu izgubili po troje djece.

belezi velikih zlocina trebinje (1)

Obilježavanje 25 godina od osnivanja Trećeg odreda specijalne brigade policije Hercegovina biće nastavljeno sutra parastosom i polaganjem cvijeća na spomenik poginulnim pripadnicima policije ispred zgrade Policijske uprave Trebinje u 11.oo časova.

Nakon toga biće održana svečana akademija povodom ovog značajnog jubileja u 12.00 časova u Kulturnom centru.

Organizatori izložbe su Veterani Trećeg odreda specijalne brigade policije - Hercegovina u saradnji sa Udruženjem djece poginulih boraca „Nasljeđe“.

Obilježavanje ovog jubileja podržali su MUP Republike Srpske, Gradska boračka organizacija Trebinje i Kulturni centar Trebinje.