U boemskom ambijentu kafića „Beertija“, 24. novembra, u organizaciji Prosvjetinog „Kluba mladih umjetnika” održano je četvrto po redu „Veče mladih pisaca“, u kome je učestvovala i naša sugrađanka Anastasija Vlatković.

mladi pisci bec

Nedavno osnovan od strane prof. Vesne Špirić i inž. Uroša Uljarevića, Klub mladih umjetnika predstavlja dio Prosvjete i osnovan je u cilju okupljanja mladih umjetnika, pisaca, slikara i glumaca, koji žive, rade i studiraju u Beču, kao i zarad ostvarivanja različitih projekata iz oblasti umjetnosti, i samim tim očuvanja i promocije srpske kulture, piše u saopštenju Prosvjete.

Uz magične zvuke gitare i violine, publika je uživala u autorskim stihovima o pravim i pogrešnim izborima, trenucima vječnosti, ljubavi i snovima, dok su pojedini učesnici odlučili da izrecituju neke od najljepših djela domaće i svjetske književnosti poput pjesama Pismo majci Jesenjina i Mali kameni nokturno Mike Antića.

Ono što se posebno dopalo publici je izvođenje odlomka iz Zle žene Jovana Sterije Popovića, kao i odlomka iz Ženskih razgovora Duška Radovića.

Osim toga, veče je uljepšao kratak nastup Teodore Špirić, gimnazijalke i veoma mlade pjevačice, koja će se uskoro bečkoj publici predstaviti prvim spotom sa pjesmom na engleskom jeziku koju je sama napisala, a za koju je sama uradila i aranžman.

Za sve prisutne su tradicionalno bila pripremljena mnogobrojna iznenađenja, poput kolača sa cvjetovima koji predstavlju proljeće, odnosno „jun" iz poznatih stihova Mike Antića Ja mogu u svakom novembru da napravim jun. Ovaj citat je bio slogan cijelog događaja, a uz kolač, svaki posjetilac je dobio svitak sa citatom nekog poznatog autora.

"Dokazali smo i pokazali, baš kao što stoji u Antićevim stihovima, da od svake večeri, pa čak i od ove maglovite jesenje, možemo napraviti proleće. Ali proleće u duši, ono koje će svaki posetilac četvrte Večeri mladih pisaca još dugo da pamti. Obećavamo bečkoj publici još ovakvih, a i malo drugačijih događaja u narednom periodu", izjavila je prof. Vesna Špirić, organizatorka i mladi pisac.

„Pored već dobro poznatih ljubitelja pisane riječi i naših prijatelja, sinoć je bilo i puno novih lica, a tražilo se i mjesto više, što me čini veoma ponosnim. Osnivanje Kluba mladih umjetnika donosi mladim Bečlijama jednu platformu za kreativno stvaralaštvo raznih kulturno-umjetničkih pravaca. Unaprijed se radujemo svim novim idejama mladih blistavih umova", poručuje organizator Uroš Uljarević, mladi pisac i inženjer elektrotehnike.