Na regionalnom putu Nevesinje – Berkovići u toku je izgradnja novog mosta preko rijeke Zovidolke. Građevinsko zdanje dužine 33 metra na moderan način će riješiti višedecenijski bezbjednosni problem u saobraćaju. Investitor projekta vrijednog 450.000 KM je JP „Putevi RS“, a radove izvodi Konzorcijum HP Investing – Nevesinjeputevi.

Most_z2

Izgradnjom energetskog puta Zovi Do – Bežđeđe – Divin značajno je porastao intenzitet saobraćaja na ovom putnom pravcu. Nedavnom rekonstrukcijom i modernizacijom puta R-435 i izgradnjom mosta na Zovidolci prečica prema Bileći, Trebinju i Crnogorskom primorju biće mnogo lagodnija vozačima.

Stari drveni most koji je više od jednog vijeka služio mještanima i putnicima namjernicima odlazi u istoriju kao simbol iščezlog vremena kada se drugačije živjelo i gradilo.

Most_z3

Najveće poplave koje su zadesile Nevesinje u 20. vijeku novembra 1934. oštetile su i porušile mostove na rijekama i rječicama, pa nije izdržao ni drveni most za Zovodolci.

Prije sedam godina most je ponovo bio na iskušenju, ali je sačuvan snalažljivošću mještana koji su zavezali drvenu konstrukciju i tako spriječili da je odnese vodena bujica.

Most zovi do