Dotoci vode u Bilećko jezero su veći od 500 metara kubnih u sekundi, pa u Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/ očekuju da će već u nedjelju postići plansku kotu akumulacije za ovaj period od 370 metara nad morem.

he trebinje I Foto: Ilustracija

Potvrdio je ovo za TrebinjeLive.info izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a Aleksandar Vujić, navodeći da se zbog ovakvog dotoka svakih sat vremena povećava nivo Bilećkog jezera za oko deset centimetara.

"Od ponoći do ovog momenta na području sliva rijeke Trebišnjice palo je oko 100 litara kiše po metru kvadratnom, zbog čega imamo i ovako dobar dotok", naveo je Vujić.

Dotok u akumulaciju Gorica je oko 230 metara kubnih u sekundi, zbog čega su maksimalno angažovane obe mašine u HE "Dubrovnik", te mašina na HE "Trebinje II".

Angažovanjem mašine na "Trebinje II", kroz Trebinje se ispušta sigurnih 45 kubnih metara vode, koji se znatno povećaju u ukupnom iznosu kada se njima dodaju i pritoci kroz sami grad.

U HET-u su, pojašnjava Vujić, u ovoj godini planirali da proizvedu 1.080 gigavat-časova električne energije, ali će, zbog nezapamćenog sušnog perioda u proteklim mjesecima, taj plan na kraju 2017. biti ostvaren sa oko 60 odsto.