Na platou pored Kamenog mosta, neposredno uz rijeku Trebišnjicu, ipak se neće graditi spomenik visok više od deset metara u obliku krune, koji su mnogi Trebinjci smatrali svojevrsnim arhitektonskim kičem, već će se najbolje rješenje takozvanog četničkog spomen-obilježja tražiti na međunarodnom konkursu.

spomenik cetnici

Međutim, u rješenju se, kao obavezni oblikovni motivi, moraju naći predstave krune, krsta, grba kraljevske porodice Karađorđević - kao metaforičke i simboličke interpretacije, bez dupliranja pojedinačnih motiva koje sadrže sve tri navedene predstave, navodi se u smjernicama za izradu idejnog rješenja.

Od onih koji pošalju svoja idejna rješenja na konkurs, očekuje se i da prijedlog budućeg spomenika, tj. njegova izgradnja, bude najviše zasnovana na kamenu, koji zauzima značajno mjesto u graditeljskoj morfologiji ovog podneblja. Poželjno je i da prijedlog rješenja u sebi sadrži vodu, svjetlost ili zvuk.

"Očekuje se da spomenik i spomenička kompozicija svojim simboličkim određenjem i estetskim, oblikovnim i prostornim kvalitetima prenese poruku sjećanja i zahvalnosti, nacionalnog identiteta i stradanja naroda Hercegovine i Trebinja", ističe se  u smjernicama za izradu idejnog rješenja.

Izgradnjom ovog spomen-obilježja biće uređen i okolni prostor.

Na konkursnoj komisiji, koju predvodi dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić, biće da izabere najbolji pristigli rad, koji će biti nagrađen sa 5.000 KM, dok će drugo rješenje dobiti 2.000, a treće hiljadu maraka manje.

Spomenik će biti posvećen poginulim borcima Jugoslovenske vojske u otadžbini i nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata sa područja Trebinja.

Pored profesora Đokića, konkursnu komisiju čine i Dražen Čučković - predsjednik Udruženja boraca jugoslovenske vojske u otadžbini i nevinih žrtava II svjetskog rata, njihovih potomaka i poštovalaca koje je i inicijator i investitor spomen-obilježja, arheolog Đorđe Odavić, arhitekte dr Vladimir Parežanin i Slađana Prcović i sveštenik Dražen Tupanjanin.

Rok za dostavljanje radova je 20. februar 2018. godine, dok će pobjednik konkursa prema odluci žirija, ukoliko ga bude, biti poznat do 10. marta naredne godine.