Prvog i drugog decembra veterani 3. Odreda specijalne brigade policije Hercegovina obilježiće 25 godina od svog osnivanja.

3 odred specijalne brigade policije-min

Odred je osnovan 1. decembra 1992. godine u Trebinju, gdje mu je u početku i bila baza, nakon čega je baza premještena u Čepelicu. Bio je sastavljen, mahom, od mladića-sportista, koji su imali vojničko iskustvo steleno u Vojsci Republike Srpske /VRS/ ili Jugoslovenskoj narodnoj armiji /JNA/.

Prvi komandant ovog odreda bio je Miroslav Duka, a drugi Dragan Ivković-Beli.

„Odred je bio mobilan i mlad i kao takav izvršavao je zadatke širom Republike Srpske. Ova jedinica je bila u stanju da za pet minuta krene na ratište“, kazao je predsjednik Udruženja veterana 3. Odreda specijalne brigade policije Hercegovina Dejan Bodiroga.

U bazi ovog odreda bila je mehanizacija i borbena oprema koja je bila potrebna za zadatke. Na početku rata ova jedinica je brojala 100 boraca, a tokom rata bio je veliki broj ranjenih boraca koji su se, i pored toga, vraćali na prve borbene linije.

Tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata život u temelje Republike Srpske ugradilo je 12 pripadnika ovog Odreda.

„To su najbolji momci koji su živote dali da bismo mi danas imali Republiku Srpsku i da bi ovaj narod i pokoljenja živio u slobodi“, dodao je Bodiroga.

Svaki pripadnik 3. Odreda specijalne brigade policije Hercegovine je ponosan na ono što su radili tokom ratnih sukoba, ne ostavljajući iza sebe nijednu mrlju.

Obilježavanje godišnjice formiranja Odreda, naveo je Bodiroga, veoma je važno zbog kulture sjećanja, kako bi ratne i poslijeratne generacije znale šta se dešavalo na ovim prostorima brdovitog Balkana.

U okviru obilježavanja dvije i po decenije od formiranja Odreda, u Kulturnom centru u Trebinju će u petak, 1. decembra u 19.30 časova, biti priređena „Belezi velikih zločina“, koja će simbolično podsjetiti na stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu.

Na izložbi će se, između ostalog, vidjeti umjetnički radovi "Jasenovac" od Milića od Mačve, te djela Zorana Turkana, Jovana Soldatovića, Dragana Ristića.

Autor izložbe je Veljko Đurić-Mišina, uz svesrdnu pomoć Muzeja žrtava genocida iz Beograda

Nakon izložbe, u 20.oo časova u bioskopskoj sali Kulturnog centra, biće prikazat dokumentarni film „Djeca“, autora Denisa Bojića koji je nastao u produkciji RTRS-a.

Ovaj film govori o majkama koje su u proteklom ratu izgubile tri sina.

Drugog dana obilježavanja godišnjice formiranja Odreda, u subotu u 11.00 časova, održaće se parastos poginulim pripadnicima ovog odreda na spomeniku koji je podignut ispred Policijske uprave /PU/ Trebinje.

Nakon toga, u 12.00 časova biće priređena svečana akademija u Kulturnom centru, na kojoj se očekuju mnogobrojni gosti iz svih odreda, ratni komandanti i  drugi borci i oficiri Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.