U Trebinju kraj godine obilježiće realizacija nekoliko stambeno-komunalnih projekata od kojih je jedan zamjena starih svjetiljki javne rasvjete modernim led svjetlima, kako bi se ostvarile uštede na mjesečnim računima za ovu stavku, do čak 50 odsto.

javna rasvjeta trebinje

Novo svjetlo zasijaće u ulicama u centru Trebinja već sa prvim danima nove godine.

Nadležni poručuju, da iako je glavni cilj ostvariti uštede, kvalitet osvjetljenja neće biti upitan. Očekuju da se godišnja potrošnja za javnu rasvjetu sa sadašnjih 700.000 smanji za bar 50 odsto.

Јanja Ćapin, načelnica Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinje ističe da će grad nabaviti 960 svjetiljki koje će biti postavljene u užem centru grada i očekuje da će taj posao biti završen do kraja godine, a zamjena će biti u prvom mjesecu naredne godine. Za kupovinu iz budžeta izdvojeno 390.000 KM.

Drugim projektom predviđa se uređenje fasada na stambenim i poslovnim objektima u užem centru grada, koje će gradska uprava sufinansirati, kako bi ti objekti bili, ne samo ljepši, već i bezbjedniji.

U gradskoj kasi za tu namjenu obezbijeđeno je i 30.000 KM. Na javni poziv koji je otvoren do 1. decembra dosad se prijavilo deset vlasnika, a plan je da se akcija nastavi i u narednom periodu.

Ćapin ističe da grad daje do 40 odsto sredstava u materijalu za uređenje fasada, a prioritet su, kaže, zgrade koje ruže izgled grada i one koje ugrožavaju bezbjednost.

Ovom odlukom posebno su zadovoljni u zajednicama etažnih vlasnika, jer je dosad, kažu, teško bilo sakupiti sredstva od svih stanara za veće popravke.

Plan nadležnih je da se nakon centra, akcija proširi i na druge dijelove grada kako bi Trebinje sačuvalo i opravdalo epitet turističkog bisera Srpske.