Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice funkcionera Herceg-Bosne i državnog vrha Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu tokom rata u BiH i da je sukob Hrvata i muslimana bio - međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske.

sestorka iz zapadne hercegovine

Vijeće je proglasilo Stari most u Mostaru za legalni vojni cilj.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne bio je dio udruženog zločinačkog poduhvata, smatra Vijeće i presuđuje da je on imao ovlaštenja da bi bio ključen u taj poduhvat, kao i drugi osuđeni članovi.

Osuđenici Ćorić i Pušić djelimično su oslobođeni odgovornosti za sve kvalifikacije udruženog zločinačkog poduhvata, ali to ne utiče na njihovo učešće u tom činu.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala prihvatilo je sugestiju čelnika Herceg-Bosne i odlučilo, većinom glasova, da je Stari most u Mostaru - bio vojni cilj.

HVO nije imao namjeru da vrši teror u tom slučaju, niti je taj čin predstavljao progon muslimana, pa Vijeće oslobađa optužene te presude.

Vijeće je ukazalo da neki napadi HVO-a nisu bili neselektivni i prihvatilo stavove čelnika Herceg-Bosne. Zato su odbačeni dijelovi optužbe za ubijanje u selu Duša i okolna četiri sela, te u slučaju rušenja sedam džamija u istočnom, muslimanskom dijelu Mostara.

Žalbeno vijeće je, većinom glasova, uglavnom, odbilo proceduralne prigovore čelnika Herceg-Bosne, koji su se ticali toka suđenja u prvostepenom postupku, kao i prigovore o odnosu HVO-a prema muslimanskim civilima.

Sudija Fausto Pokar imao je izdvojeno mišljenje o obimu udruženog zločinačkog poduhvata.

U najvećem broju slučajeva potvrđene su presude da je "šestorka" radila na etničkom čišćenju na teritoriji Herceg-Bosne i njenom pripajanju Hrvatskoj ili stvaranju nove hrvatske republike na tom prostoru.

Praljak popio otrov, prekinuto izricanje presude 

 Žalbeno vijeće Haškog tribunala prekinulo je izricanje presude šestorici lidera "Herceg-Bosne" nakon što je jedan od osuđenih general Slobodan Praljak navodno popio otrov poslije potvrđivanja prvostepene presude na 20 godina zatvora.

"Ja nisam ratni zločinac, svjesno odbacujem ovu vašu presudu", rekao je Praljak i popio tečnost iz male boce.

Žalbeno vijeće je prethodno potvrdilo Praljku prvostepenu presudu u trajanju od 20 godina zatvora.